Tyska postarbetare i strejk för högre lön

1 500 postanställda i Tyskland strejkade under torsdagen med krav på bland annat högre löner. Facket Verdi hotar nu med en utökning av strejken. På måndag och tisdag är nya stridsåtgärder planerade.

Utrikes
Deutsche Posts huvudkontor i Bonn. "Deutsche Post badar i pengar medan de anställda i stort sett går tomhänta", säger fackförbundet Verdis lokalordförande i Bayern.
Foto: Martin Meissner/TT

Verdi är Tysklands näst största fackförening. Under torsdagen tog facket ut 1 500 av sina medlemmar i strejk som en del den senaste tidens krav på höjda löner för 130 000 postanställda medlemmar.

Demonstrationer ägde även rum på flera håll runt om i landet under torsdagsmorgonen samtidigt som facket hotade med att strejken kan komma att utökas.

På måndag och tisdag är det tänkt att Verdi ska träffa arbetsköparsidan för att förhandla. Kravet, från facket, är 6 procents löneökning.

– Deutsche Post badar i pengar medan de anställda i stort sett går tomhänta. Varken personalen eller vi kan acceptera det, säger Verdis lokalordförande i delstaten Bayern, Anton Hirtreiter i ett uttalande.