Inrikes #13/2018

Sveriges Hamnar döms för förhandlingsvägran

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt: arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar har brutit mot skyldigheten att förhandla. Hamnarbetarförbundet menar att domen visar på Sveriges Hamnars bristande vilja till lösning på konflikten.

Arbetsdomstolen, AD, konstaterar i en dom att arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar visserligen inte vägrat förhandla. Däremot dröjde de för länge med att hörsamma Hamnarbetarförbundets begäran att förhandla. De får därför betala ett skadestånd till facket på 20 000 kronor.

Men enligt Hamnarbetarförbundet, som stämt arbetsköparna för förhandlingsvägran, är inte brottet mot tidsreglerna den största frågan, utan att det skedde just då, under förra årets avtalsrörelse.

– Vi hoppades på en konstruktiv diskussion kring hur Hamnarbetarförbundet skulle kunna bli en fullvärdig avtalspart eftersom vi organiserar de flesta hamnarbetarna, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér i ett pressmeddelande.

Näringslivet har länge försökt sprida bilden av att Hamnarbetarförbundet inte vill ha kollektivavtal.
Eskil Rönér, Hamnarbetarförbundets ordförande 

Hamnarbetarförbundet begärde förhandling den 4 april 2017, men förhandlingen kom inte till stånd förrän mer än två månader senare, den 14 juni. Då hade Sveriges Hamnar återigen tecknat ett treårigt avtal med Transport. Den naturliga möjligheten att hitta en annan avtalslösning som även inkluderade Hamnarbetarförbundet var över.

I en text på Sveriges Hamnars hemsida svarar organisationen på sina egna frågor, däribland frågan: ”Vill Sveriges Hamnar inte att Hamnarbetarförbundet ska ha ett kollektivavtal?” Som svar på sin egen fråga svarar den:

”Jo det vill Sveriges Hamnar. Sveriges Hamnar har under medlingen i Göteborgs Hamn accepterat medlarnas förslag till hängavtal vilket dock Hamnarbetarförbundet avvisat.”

Men Hamnarbetarförbundet ser det enbart som ytterligare ett exempel på att deras krav på att bli fullvärdig part, oberoende av Transport, förvanskas.

– Näringslivet har länge försökt sprida bilden av att Hamnarbetarförbundet inte vill ha kollektivavtal. Den här domen visar att det tvärtom är arbetsgivarorganisationen som inte vill komma framåt i frågan, säger Eskil Rönér i pressmeddelandet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984