Inrikes #12/2018

Växande protester mot fossilgas i Göteborg

Planerna på en fossilgasterminal i Göteborgs hamn möter motstånd. Här från en protest i augusti förra året. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Protesterna mot den planerade fossilgasterminalen GO4LNG i Göteborg växer. Allt fler kräver nu att regeringen agerar för att stoppar projektet. Bland annat menar Naturvårdsverket att satsningar på fossilgas skulle försvåra för Sverige att nå de långsiktiga klimatmålen och försämra möjligheterna till övergången till förnybara energikällor.

Den 1 februari inleddes arbetet av företaget Swedegas för att få till en fossilgasterminal i Göteborgs hamn. Detta trots att regeringen ännu inte gett något tillstånd, frågan väntas hamna på deras bord först inom några månader.

Samtidigt samlades demonstranter till en gemensam protest för att protestera med krav på att den svenska regeringen ska leva upp till sina klimatlöften och sätta stopp för fossilgasutvecklingen i Sverige.

– Att bygga ny infrastruktur för fossilgas i Sverige 2018 är vansinnigt. Det går emot både klimatforskning, klimatavtal och den klimatpolitisk som behövs. Vi låser bara in oss i ett nytt fossilt beroende i stället för att satsa på förnyelsebart, säger Josefin Winnberg från kampanjen Fossilgasfällan i ett pressmeddelande.

Miljöaktivister i Göteborg har det senaste året arbetat hårt med att sprida information om planerna på den tilltänkta fossilgasterminalen. En mejlkampanj har bland annat startats för att uppmärksamma energiminister Ibrahim Baylan på kraven om att avslå företagets koncession.

Kampanjgruppen menar att det nu är upp till bevis om regeringen kommer att välja att leva upp till sina klimatambitioner.

Projektet har redan tidigare mött hård kritik från flera andra miljöorganisationer. Swedegas ägs av det spanska företaget Enagás tillsammans med det belgiska Fluxys. Två företag som enligt Supermiljöbloggen tidigare varit involverade i den hårt kritiserade pipelinen Southern gas corridor som transporterar fossilgas mellan Azerbajdzjan och Italien.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga