Inrikes #12/2018

Sjuksköterskor nekas ta tillbaka uppsägningar

"Vi är bara några namn på ett papper – helt utbytbara." Så uttrycker sig en av de intensivvårdssjuksköterskor som känt sig lönediskriminerad av Värmlands läns landsting. Foto: Erik G Svensson/TT

Det var för två veckor sedan som samtliga intensivvårdssjuksköterskor på sjukhuset i Torsby sade upp sig. Orsaken var att de känt sig diskriminerade angående de kraftiga lönepåslag som landstinget gjort vid nyanställningar för att locka till sig ny personal. Nu hotar arbetsköparen sköterskorna med skadestånd och står fast vid att de inte kan ta tillbaka uppsägningarna.

I protest sade 14 sjuksköterskor, samtliga som arbetade på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Torsby, upp sid den 1 februari. Detta sedan de försökt förmå arbetsköparen, Värmlands läns landsting, att från januari 2017 retroaktivt utbetala samma lönetillägg som iva-sjuksköterskorna i Karlstad och Arvika fått.

När deras krav inte hörsammades efter flera möten med ledningen beslutade sköterskorna sig för att säga upp sig. Förra onsdagen kallades de till ett möte med landstingets slutenvårdschef Petra Svedberg och en HR-konsult, rapporterar tidningen Vårdfokus.

På mötet fick sjuksköterskorna veta att arbetsköparen undersökt möjligheten att vidta arbetsrättsliga åtgärder mot dem så att de kan bli skadeståndsskyldiga. De fick också besked om att de inte kan dra tillbaka sina uppsägningar, men att de är välkomna att söka tjänsterna då dessa utannonseras.

– Som det är nu känner vi att det inte ens hos den närmaste ledningen finns någon önskan att ha oss kvar. Vi är bara några namn på ett papper – helt utbytbara, säger en av sjuksköterskorna till Vårdfokus

Petra Svedberg uppger för Vårdfokus att landstinget inte vill stå bakom en modell som har så stora löneskillnader beroende på var man jobbar. Enligt henne är den inställningen känd för sjuksköterskorna i Torsby, liksom att en ny och rättvis arbetstidsmodell skulle presenteras i slutet av februari. Men sjuksköterskorna själva säger att de aldrig har gått med på att vänta till ett visst datum.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga