Utrikes #12/2018

Seger efter strejk för franska hotellstädare

Hotellstädarna på Holiday Inn fick nog och tog striden för sina två avskedade arbetskamrater. Nu har de drivit igenom bättre arbetsvillkor för alla. Foto: CNT

Efter nästan fyra månaders strejk går städarna på hotelljätten Holiday Inn i Paris segrande ur striden. Genom påtryckningar mot huvudentreprenören återanställs två sparkade städare och arbetsvillkoren förbättras för alla.

Avskedandet av två städare var droppen som fick bägaren att rinna över för de franska hotellstädarna på Holiday Inn i Paris, anställda av serviceföretaget Héméra. Efter 111 dagars strejk vann inte bara de avskedade sina jobb tillbaka utan även bättre villkor för alla.

”Fackmedlemmarna snappade i går kväll åt sig ett avtal som avslutar konflikten. Kamraterna kommer att återvända till arbetet med huvudet högt nästa måndag,” skriver syndikalistiska CNT, en av två fackföreningar inblandade i konflikten, på sin Facebooksida.

Förutom att de sparkade städarna återfår jobbet införs en rad förbättringar i arbetsvillkoren. Lönerna höjs, kontrakt med mindre än 130 timmar i månaden avskaffas, två dagars sammanhängande vila införs och tid för ombyte inkluderas i arbetstiden.

”Det är en stor seger för de fast beslutna strejkande som lyckats utmana ett multinationellt bolag och deras skrupelfria underentreprenör,” skriver CGT på sin hemsida.

När arbetsköparen dessutom vägrade förhandla, riktade facken CNT och CGT in sig på Holiday Inn i Paris, där städarna arbetade. Enligt facket vägrade serviceföretaget in i det sista att delta i förhandlingar, som därför i stället fördes med hotellföretaget. I överenskommelsen lovar även Holiday Inn att inleda förhandlingar om direktanställning.

”Holiday Inn-strejken är en avgörande seger. Den kan tjäna som utgångspunkt för framtida kamp mot outsourcing, en ny form av modernt slaveri”, skriver CNT i pressmeddelandet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga