En truckförare fick köras till sjukhus efter en kollision med en stor kran i Göteborgs containerhamn. Arbetssättet som möjliggjorde olyckan har tidigare stoppats av Hamnarbetarförbundet på grund av säkerhetsriskerna, men sedan facket stängdes ute från skyddsarbetet har metoden införts av APM Terminals. Företaget har startat en utredning om hur det kunde hända.
Svensk Näringsliv beskriver dagens politiska läge som en historisk möjlighet till förändring när det gäller Lagen om anställningsskydd, Las. Organisationen går på offensiven och vill att den kommande statliga utredningen ska omfatta hela Las.
Sju av tio tjänstemän i privat sektor känner sig stressade av jobbet. Det visar nya siffor från fackförbundet Unionen. En av fyra tillfrågade uppger att de sällan eller aldrig hinner återhämta sig från de stressiga perioderna.
Under 2018 genomfördes endast en strejk, visar Medlingsinstitutets årsrapport. Även året innan var det förhållandevis lugnt på vad myndighetens generaldirektör kallar en av de fredligaste arbetsmarknaderna i världen med få förlorade arbetsdagar. Detta trots APM Terminals storlockout.
En av de män som sedan tidigare dömts till fängelse för den uppmärksammade attacken mot synagogan i Göteborg döms till utvisning. Det beslutade Högsta domstolen i veckan.
Tiotusentals demonstranter samlades under tisdagskvällen på gator runt om i Frankrike för att protestera mot den senaste tidens många antisemitiska hatbrott. Samtidigt kommer oroväckande siffror på att antisemitismen ökar i flera andra europeiska länder.
Oavsett om du är skidintresserad eller inte är dokumentären om Sixten Jernberg ett litet magiskt mästerverk som passar att se i VM-tider. Det är en historia om fattigdomen i Glesbygdsverige. Det var en verklighet långt innan prispengar, funktionskläder och feta sponsorkontrakt och där skidor på längden var mer än en sport.
Robert Hurulas nya album heter Klass och har en omslagsbild från polisen, tagen när han åkte fast för inbrott som 19-åring. Han säger att klass ”borde ju för fan vara den största frågan i världen egentligen” men att skivan rör klass ur hans eget, lilla perspektiv. Arbetaren träffar Hurula inför skivsläpp och turné.
Miljontals kvinnor arbetar inom textilindustrin globalt och en ny rapport från Human Rights Watch visar att många sömmerskor har blivit utsatta för trakasserier. Exempel är arbetsledare som kräver sexuella tjänster, hot om att bli av med jobbet om trakasserier anmäls och kränkande frågor om ens sexliv.
Början av 2019 har inte inneburit någon ljusning när det gäller morden på aktivister och journalister i Latinamerika. Ett exempel är att sex människorättsförsvarare och tre journalister mördats i Mexiko hittills i år.
Det har blivit allt svårare för icke statliga organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter att verka. Bara de senaste två åren har ett fyrtiotal nya lagar införts för att tysta organisationer runt om i världen.
Tidningen Arbetaren har en 97-årig historia och ett rikt materialarkiv. Dagens publicering ur arkivet är första delen av tre i en återgivning av innehållet i en bok av Ida Mett om Kronstadtrevolten. Det är en bok som gavs ut senaste gången 1981. Förläggare var Arbetarens systerförlag Federativs.
För 100 år sedan dog en revolution. I slutet av 1918 ledde resningar bland soldater och arbetare i Tyskland till ett massuppror som många radikala socialister och arbetarrörelsekämpar hoppades skulle omdana maktförhållandena i hela världen. Artikel av Nina Björk.