Utrikes #11/2018

Bränslebrist hotar sjukvården i Gaza

Ett av många strömavbrott i Gaza City. Sedan 2006 har Gaza haft problem med bränsle- och elförsörjningen. Nu är läget så allvarligt att grundläggande samhällsfunktioner hotas. Foto: Khalil Hamra/TT

FN varnar för en snabbt försämrad humanitär situation i Gaza där den akuta bristen på bränsle får långtgående konsekvenser. FN-organ vädjar om stöd från biståndsgivare eftersom bränslebristen inom kort kan leda till att viktiga verksamheter drabbas allvarligt.

Världsorganisationens generalsekreterare Antonio Guterres underströk i början av veckan att Gaza befinner sig i en ”konstant humanitär nöd”, där ”två miljoner palestinier dagligen kämpar med en sammanfallen infrastruktur, en elkris, en brist på grundläggande service”.

Bränslebristen hotar nu de sjukhus och avloppsverk i Gaza som är beroende av elgeneratorer för att kunna fungera.

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, uppger att akutsjukvården och många olika typer av behandlingar hotas om inte bränslereserverna snart fylls på. Dessutom kan avloppssystem, avsaltningsanläggningar och sophantering drabbas.

– Sjukhus har redan börjat stänga. Flera leverantörer av service kommer att tvingas upphöra med sin verksamhet under de kommande veckorna om inte resurser tillkommer, och situationen kommer att förvärras dramatiskt – vilket hotar att drabba hela befolkningen, säger Roberto Valent, som är OCHA:s humanitära koordinator i Gaza.

– Vi kan inte tillåta att detta sker, tillägger han.

Det behövs omedelbart stöd från biståndsgivare för att se till att de utsatta palestinierna i Gaza får tillgång till livsavgörande sjukvård, till vatten och fungerande avlopp.
Roberto Valent, OCHA:s humanitära koordinator i Gaza

Hittills uppges 16 sjukhus och vårdcentraler ha fått stänga. Detta samtidigt som barnsjukhuset al-Durra ska ha tvingats att drastiskt skära ned på verksamheten på grund av bristen på bränsle.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, bedrivs akutvården vid sjukhuset Best Hanoun på minimal kapacitet och dess bränslereserver beräknas bara räcka till mitten av nästa månad.

OCHA uppger att det behövs 6,5 miljoner dollar för att få fram 7,7 miljoner liter bränsle till Gaza. I en vädjan uppger organet att detta är det minimum som krävs för att undvika att samhällsservicen faller samman.

– Det behövs omedelbart stöd från biståndsgivare för att se till att de utsatta palestinierna i Gaza får tillgång till livsavgörande sjukvård, till vatten och fungerande avlopp, säger Roberto Valent.

Nyligen meddelade USA att man drastiskt kommer att minska sina bidrag till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Närmare 65 miljoner dollar har dragits tillbaka från FN-organet, som hjälper över fem miljoner flyktingar i regionen med bland annat sjukvård och social service.

Energikrisen i Gaza började redan 2006, men förvärrades under förra året på grund av en schism mellan de palestinska myndigheterna i Ramallah och Gaza kring finansieringen och beskattningen av bränsle, samt Israels efterföljande beslut om att minska elleveranserna till områdena.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga