Utrikes #10/2018

Organisation slår larm om kriser i medieskugga

I Kongo-Kinshasa lider närmare två miljoner barn lider av svår undernäring – de utgör 12 procent av barnen i världen som lider av akut undernäring. Foto: Jerome Delay/TT

Medan kriser i länder som Burma har fått stora rubriker har en rad andra gått under radarn det senaste året visar en ny rapport. Det har lett till förödande konsekvenser för de drabbade.

‒ Vi vet att en enda bild kan få världen att uppmärksamma en situation. Men de människor i de länder som finns med i vår rapport befinner sig lång ifrån kamerorna och mikrofonerna, säger Laurie Lee, internationella biståndsorganisationen Cares vikarierande generalsekreterare.

‒ Vi hör sällan om människor som lider i de delar av världen som inte är populära turistmål, platser som har en låg prioritet när det gäller global säkerhet eller som är svårtillgängliga, säger Johanna Mitscherlich som är Cares kommunikationssamordnare.

Den nya rapporten som nyligen presenterades av organisationen visar till exempel att även om det har varit ett stort fokus på att spänningen har stigit kring kärnvapnen och Nordkorea har landets humanitära situation glömts bort i medierna.

FN beräknar att 18 miljoner nordkoreaner – 70 procent av befolkningen – inte har tillgång till tillräckligt med mat och är beroende av livsmedelsbistånd medan 40 procent är undernärda. Nästan en tredjedel av alla gravida och ammande mödrar och fler än 200 000 barn uppges lida av akut undernäring.

När vi talar om glömda kriser talar vi om bortglömda människor.
Johanna Mitscherlich, kommunikationssamordnare på biståndsorganisationen Care

Sju av tio kriser som lyfts fram i rapporten gäller kriser i Afrika. I Kongo-Kinshasa har våldet ökat kraftigt och den humanitära situationen försämrats dramatiskt.

‒ Det vi har nu är alla beståndsdelar för en humanitär katastrof. Om det internationella samfundet inte agerar snabbt kommer det att vara för sent, säger Pierre Bry, Cares landschef i Kongo-Kinshasa.

Över fyra miljoner människor har drivits på flykt och två miljoner under bara förra året. Skolor, hälsocentraler, infrastruktur för vatten och jordbruk har förstörts till följd av konflikten.

Nära nio miljoner människor är beroende av humanitär hjälp och under 2018 väntas siffran uppgå till 13 miljoner i Kongo-Kinshasa. Nästan två miljoner barn lider av svår undernäring – de utgör 12 procent av barnen i världen som lider av akut undernäring.

Bristen på bevakning leder inte bara till minskad medvetenhet hos allmänheten utan påverkar även tillgången till humanitärt bistånd, säger Johanna Mitscherlich.

Av förra årets mest underrapporterade kriser finns sex av dem på FN:s lista över de kriser där det råder störst brist på finansiering för att bekämpa dessa. Centralafrikanska republiken fick endast 39 procent och Nordkorea 31 procent av de medel som länderna vädjat om under förra året.

‒ När vi talar om glömda kriser talar vi om bortglömda människor. De som har en röst i offentligheten – medieföreträdare, politiker och organisationer som Care – har alla ett socialt och moraliskt ansvar att lyfta fram de kriser som går under radarn, säger Johanna Mitscherlich.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga