Inrikes #10/2018

”Ni ska fan dö här ute” – mer våld vid vargjakt

Polisen i Västmanland har upprättat en anmälan om misshandel efter att jägare ska ha omringat, slagit och hotat djurrättsaktivister i samband med licensjakten på varg. Bilden från en vargjakt ett tidigare år. Foto: Lars Pehrson/TT

Bilen ska ha omringats av ett tiotal jägare, utrustade med järnrör, spikpistol och brännbar vätska, som kastade brinnande tändstickor mot de instängda aktivisterna. Händelsen är den andra på kort tid under den nyligen avslutade licensjakten på varg i Västmanland.

Det var i torsdags förra veckan som ett antal djurrättsaktivister samlades i Kölstareviret utanför Köping för att protestera mot den pågående vargjakten i området. Som Arbetaren tidigare rapporterat har våldsamheter uppstått i samband med vargjakten. Bland annat misshandlade jägare en 17-årig flicka den 19 januari, en händelse som fångades på film och fick stor uppmärksamhet i media.

Den här gången ska aktivisternas bil ha omringats ute på en smal skogsväg och ett tiotal jägare kom fram och höll för dörrarna samtidigt som de, enligt personer Arbetaren varit i kontakt med, ska ha sprutat brännbar vätska runt bilen.

– De slog på bilrutorna samtidigt som de höll för dörrarna för att hindra oss att komma ut. Sedan började de att kasta tända tändstickor mot bilen, säger Fredrik Andersson, som var en av de som satt instängda, till Arbetaren.

Jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv och jag var på riktigt osäker på om jag skulle komma levande därifrån.
”Fredrik Andersson”, djurrättsaktivist

Fredrik Andersson heter egentligen något annat men vill inte uppge sitt riktiga namn då han är orolig för sin egen säkerhet efter det inträffade. Han berättar bland annat hur några av jägarna skjutit med spikpistol mot bilens däck.

Till slut fick han upp bildörren och lyckades ta sig ut. Kamraterna blev dock utdragna ur bilen av jägarna och han såg hur en av dem kastades ned i ett dike av en jägare och att hon där fick motta sparkar och slag.

När han försökte gå emellan fick han själv ett slag i huvudet med ett järnrör. Något som också bekräftas av en av de andra som befunnit sig i bilen. Han och kamraterna bestämde sig då för att fly platsen samtidigt som en jägare ska ha skrikit ”Ni ska fan dö här ute”.

– Jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv och jag var på riktigt osäker på om jag skulle komma levande därifrån, säger han till Arbetaren.

Omtöcknade bestämde de sig för att gå genom skogen, bort från jägarna, för att söka efter hjälp. Där ska de senare gått vilse samtidigt som det började skymma. Några andra kamrater stötte dock på en annan grupp av jägare som hjälpte dem att leta och även polis och räddningstjänst kallades till platsen för att påbörja en sökinsats.

När Fredrik Andersson, fortfarande blödande från slaget i huvudet, och hans kamrat påträffades hade de varit ute i skogen i flera timmar. En polisanmälan gjordes och Fredrik fick möjlighet att uppsöka vård och dokumentera sina skador.

Polisen i Västmanland bekräftar att de tagit emot anmälningar från båda sidor i samband med händelsen men vill inte kommentera utredningen som precis påbörjats. De skriver dock själva i sin händelserapport att de upprättat en anmälan om misshandel och stöld av den mobiltelefon som djurrättsaktivisterna påstår sig ha fått stulen.

– Jag håller i en del av utredningen och det har kommit in en del uppgifter, men än så länge hänvisar jag till vårt pressmeddelande om händelsen, säger Peter Danielsson på polisen i Sala till Arbetaren.

Det här hade kunnat gå betydligt värre.
Martin Smedjeback, ordförande för Save Movement Sverige

Martin Smedjeback är ordförande i den nystartade djurrättsorganisationen Save Movement Sverige. Han säger till Arbetaren att han blev väldigt skrämd när han hörde vad som skett i Kölstareviret förra veckan.

– Jag trodde faktiskt inte vi skulle få se ett sådant våld mot människor från jägarnas sida. De är ju dessutom beväpnade så det här hade kunnat gå betydligt värre, säger Martin Smedjeback som dock själv inte var på plats under det inträffade.

Han är dock noga med att påpeka att han inte vill dra alla jägare över en kam, men hoppas att den senaste tidens händelser kommer att leda till en diskussion inom jägarkåren kring attityder. Han menar att det inte är orimligt att tänka sig att våld mot en art, i detta fall vargen, kan spilla över till våld mot även människor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga