Tio ton gratis livsmedel åt behövande Malmöbor

Den ideella föreningen Kontrapunkt i Malmö delar ut gratis livsmedel till behövande. Föreningen ser behovet av en så kallad matbank, men önskar att den inte behövts. Å andra sidan gör maten större nytta i hungriga magar än i containrar, resonerar aktivisterna.

Inrikes
Det köps allt mer livsmedel i Sverige. Trots det uppgår matsvinnet i landet till 1,3 miljoner ton varje år. Varje person i Sverige slänger i genomsnitt 50 kilo mat årligen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

På Malmöföreningen Kontrapunkts solidaritetscenter har det under ett par månader delats ut gratis livsmedel till boende i Malmö. Hittills har över tio ton matvaror, donerade av privatpersoner och restauranger, delats ut. Det skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Det är fullt ätbar mat det rör sig om, mat som annars bara skulle ha slängts.

– Det kommer mellan 50-100 personer om dagen och det är människor av olika bakgrunder, åldrar och i olika situationer i livet. Det är till exempel många pensionärer, sjukskrivna och människor som befinner sig i asylprocessen, men även många Malmöbor som vill sänka sina kostnader så att de kan jobba mindre och lägga mer tid på samhällsengagemang, säger Johanna Anemalm, från Kontrapunkt i pressmeddelandet.

Vi tror på att mer lokalt engagemang är det självklara svaret på ett hårdnande samhällsklimat.
Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt

Att ideella krafter upprättar så kallade matbanker där låginkomstagare, pensionärer och arbetslösa kan dryga ut kassan är ett vanligt inslag i andra europeiska länder. Samtidigt har föreningens aktivister kluvna känslor inför projektet.

Enligt föreningen är ideell matdistribution något som förknippas med klassklyftor och fattigdom och som egentligen inte borde behövas. Samtidigt tycker de sig se ett uppenbart behov.

– Att driva matbanker är förstås ingen lösning på den ökande fattigdomen i Sverige, men vi tror på att mer lokalt engagemang är det självklara svaret på ett hårdnande samhällsklimat, säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt i pressmeddelandet.