Utrikes #8/2018

Sjukhus i Syrien attackerat från luften

Minst fem människor dödades på måndagen sedan ett sjukhus i norra Syrien attackerats i en flygräd. Sjukhuset, som stöds av Läkare utan gränser, är nu stängt på obestämd tid.

Ett sjukhus som drivs med stöd av Läkare utan gränser angreps på måndagen av stridsflygplan i Idlibområdet i norra Syrien.

I ett pressmeddelande från organisationen uppges minst fem människor ha omkommit, varav ett barn. Ytterligare sex personer personer skadades, enligt organisationen.

Att attacken skedde precis när vi tog emot skadade är särskilt upprörande och ett uppenbart brott mot internationell humanitär rätt.

Luis Montiel, ansvarig för Läkare utan gränsers insats i norra Syrien

Attacken genomfördes samtidigt som sjukhuset tog emot skadade från en tidigare flygräd mot en marknad i samma stad.

Flygräden visar på den brutalitet som sjukvården ställs inför i Syrien. Att attacken skedde precis när vi tog emot skadade är särskilt upprörande och ett uppenbart brott mot internationell humanitär rätt, säger Luis Montiel, ansvarig för Läkare utan gränsers insats i norra Syrien, i pressmeddelandet.

Det är andra gången sjukhuset skadas av stridsflygplan på kort tid. Bara för 10 dagar sedan angreps ett område utanför sjukhusets entré, vilket förstörde sjukhusets elgeneratorer. Då fick sjukhuset hålla stängt i flera dagar. I pressmeddelandet står att sjukhuset nu stängs på obestämd tid.

I februari 2016 angreps även ett annat sjukhus i samma provins som stöds av Läkare utan gränser, även det i en flygräd.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan