Litteratur #7/2018

Levande om Alcatraz internerade invånare

Fängelseön Alcatraz ligger bara två kilometer från San Franciscos hamn. Journalisten Jon Forsling berättar i en ny bok historien om ön och dess invånare. Foto: Eric Risberg/TT

[BOK] Alcatraz. De sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse Jon Forsling Santerus förlag, 2017 I ”The Bay” ligger den berömda fängelseön Alcatraz bara två kilometer från San Franciscos hamn. Ön är helt synlig från en av de kikare som finns uppmonterade i det turisttäta området. Det går också att ta en av de […]

[BOK] Alcatraz. De sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse
Jon Forsling
Santerus förlag, 2017

I ”The Bay” ligger den berömda fängelseön Alcatraz bara två kilometer från San Franciscos hamn. Ön är helt synlig från en av de kikare som finns uppmonterade i det turisttäta området. Det går också att ta en av de dagliga turerna ut till ön där det finns en informativ och gripande utställning om dess historia.

Mellan 1934 och 1963 tillbringade 1576 fångar en kortare eller längre period här, ofta det senare, för det var tuffa och rymningsbenägna män som placerades på Alcatraz.

Den svenska journalisten Jon Forsling fascinerades av ön och dess invånare redan som barn, och under hela sitt yrkesliv har han plågat sina redaktörer och läsare med artiklar i ämnet, som han skriver i sitt förord. Det råder inget tvivel om att boken är en personlig och efterlängtad resa för författaren, och det gör den inte sämre.

Forsling kom i sista minuten på att jaga rätt på de få som fortfarande var i livet av de med erfarenheter från ön – det är nu över 50 år sedan den stängdes för fångarna. Nio av de 20 han spårade upp och skrev till var villiga att ge sina berättelser.

Författaren moraliserar aldrig över sina informanters ”livsval”. Rakt av får de berätta om hur de hamnade i brott och droger, ofta hade tankar på att byta bana men sviktade av många olika skäl. Det handlar om män bakom mord, utpressning och andra typer av våldsamma beteenden, men i fokus står hela tiden vistelsen på Alcatraz, där det fanns utrymme för gemenskap och påhittighet som gjorde tillvaron lite lättare att uthärda.

Drömmen om att rymma levde för många, även om det inte finns dokumenterat att någon faktiskt överlevt en rymning från ön.

Jon Forsling.
Jon Forsling. Foto: Jessica Forsling

Monotonin var långt ifrån det ibland romantiserade gangsterlivet där ”Public Enemies” kunde få smeknamn som ”Machine Gun Kelly” eller ”den flygande banditen”. Drömmen om att rymma levde för många, även om det inte finns dokumenterat att någon faktiskt överlevt en rymning från ön. I det stormiga vattnet förekommer hajar, om man kommer så långt.

Dessa gamla män, som nu är ännu färre än då författaren tog kontakt med dem, har häpnadsväckande levande och ofta gripande berättelser som är väl värda att ta del av. De berättar om en uppväxt i ett USA som då liksom nu hade svårt att hantera pojkar i utanförskap och drogberoende när de väl kommit i klammeri med rättvisan.

1969 ockuperades ön av politiska aktivister från ursprungsbefolkningen i området, som höll den i drygt ett och ett halvt år. Det är en annan av öns spektakulära och intressanta historia, men Jon Forslings bok tar slut när den sista fången lämnar ön.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenu[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984