Varningsstrejker i Tyskland fortsätter

Under veckan har ytterligare tiotusentals fabriksarbetare deltagit i tyska IG Metalls ”varningsstrejker”. Om inte arbetsköparna närmar sig fackens krav på sex procents löneökning och arbetstidsförkortning hotar facken nu utvidga punktstrejkerna till dygnslånga strejker.

Utrikes
17 januari 2018. En Opel-anställd som deltar i varningsstrejkerna blåser i en visselpipa vid en protest framför framför Adam Opel House in Ruesselsheim i Tyskland.
Foto: Arne Dedert/DPA/TT

De tyska varningsstrejkerna som inleddes av industriarbetarfacket IG Metall förra veckan fortsätter. Under tisdagen gick ytterligare 33 000 anställda ut i några timmars strejk, varav 10 000 anställda hos lastbilstillverkaren Daimler.

Våra strejkkassor är välfyllda.
Jürgen Kerner, IG Metalls kassör 

Hittills har omkring sammanlagt 425 000 personer beräknats delta i strejkerna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi har gott om uthållighet. Våra strejkkassor är välfyllda, säger IG Metalls kassör Jürgen Kerner till nyhetsbyrån.

9 januari 2018. Arbetare från nattskiftet på företaget Aluminium Norf GmbH i Neuss i Tyskland vid en varningsstrejk.
Foto: Guido Kirchner/DPA/TT

Under tisdagen skickade facket ytterligare en varning till arbetsköparparten inom industrin. Om inte motparten visade god vilja att närma sig fackets krav i nästa förhandlingsomgång ska punktstrejkerna utvidgas till dygnsstrejker med total arbetsnedläggelse.

– Budet som arbetsköparna gett är långt ifrån rimligt. Ett erbjudande på 2 procents löneökning är mer av en provokation, sade IG Metall:s ordförande Jörg Hoffman till Reuters.

IG metall kräver löneökningar på 6 procent och arbetstidsförkortning i de pågående kollektivavtalsförhandlingarna inom industrin.

Argumentet för en kraftig lönehöjning är den blomstrande tyska ekonomin. Men motparten har hittills inte backat från sitt ursprungliga bud på 2 procentiga löneökningar.

– Vi har erbjudit fackförbundet alternativa lösningar, men tyvärr har vi inte sett så mycket rörlighet från den andra sidan, säger Volker Schmidt, vd för arbetsköparorganisationen Niedersachsenmetall, i ett pressmeddelande.