Utrikes #5/2018

Transportfack retar australiska makthavare

Transportfacket RTBU planerar att gå ut i strejk för 6 procent högre lön och förbättrade arbetsvillkor för personalen inom kollektivtrafiken i New South Wales. Foto: NSW Transport

Det australiska transportfacket RTBU har varslats om 24 timmars totalstopp i Sydneys kollektiva spårtrafik. Strejken som ska tvinga fram löneförhöjning och förbättrade arbetsvillkor har fått delstatsregeringen att gå i taket.

Premiärministern för den australiska delstatsregeringen i New South Wales hoppas in i det sista på att den varslade dygnsstrejken i Sydneys offentligägda kollektiva spårtrafik ska ställas in. Förra fredagen varslade transportfacket RTBU om strejk för 6 procent högre lön och förbättrade arbetsvillkor.

– Tågen kommer att gå och lägga sig på söndag kväll och inte komma ut på måndag morgon, sade Alex Claassens, generalsekreterare för RTBU på en pressträff, rapporterar den australiska tv-kanalen SBS.

Strejken är varslad till den 29 januari och har fått delstatsregeringen att gå i taket. Fackets uppmaning till resenärer att stanna hemma i stället för att genomlida en dag av tågkaos fick transportministern i delstaten att kalla strejkvarslet för ”bisarrt”.

– De kommer att stänga ned staden. Det här är inte att sätta kunden först. Det här är att sätta fackpamparnas intressen före kundernas, sade Andrew Constance, transportminister för delstatsregeringen.

Den huvudsakliga orsaken för den här strejken är den stridslystna transportministern.
Luke Foley, Labor-ledare i New South Wales

Konflikten mellan parterna har blivit ett ställningskrig sedan transportministern vägrat backa från de 2,5 procents löneökning som redan beslutats om för förarna.

Men den har även fått politiska dimensioner sedan oppositionen anklagat transportministern inte bara för att ha provocerat fram strejken utan också för den senaste tidens svåra störningar i kollektivtrafiken.

– Den huvudsakliga orsaken för den här strejken är den stridslystna transportministern. Jag är inte ett strejkfan och hade gärna sett strejken inställd, men för det krävs att premiärministern intervenerar, sade Luke Foley, Labor-ledare i New South Wales till australiska The Guardian.

Utöver strejken kommer kollektivtrafiksarbetarna att bära kampanjkläder och -märken från och med i dag, fredag, och fram till de implementerar ett generellt förbud mot övertid från och med den 25 januari, dagen före Australiens nationaldag.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga