Inrikes #5/2018

Ännu en svår fallolycka på byggprojekt i Luleå

Arbetsköparen Murtek Sverige AB åtalades för vålande till kroppsskada och krävs nu på böter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En byggarbetare skadades svårt sedan han föll från 15 meters höjd på ett husbygge i Luleå. Det är den andra fallolyckan på samma bygge, trots att Arbetsmiljöverket redan i november hittat brister.

Trots att byggföretaget lovat att fallriskerna skulle vara åtgärdade efter en olycka i november skedde det igen på tisdagen. En 35-årig byggnadsarbetare föll omkring 15 meter, från högsta våningen på ett husbygge i Luleå, innan han träffade marken.

Mannen, som föll fem våningar, fördes akut till sjukhus där har nu vårdas för allvarliga skador, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Olyckan är den andra fallolyckan under kort tid på samma byggarbetsplatsen vid bostadsprojektet Kuststad. I november föll en man 16 meter, men fick mirakulöst nog bara lindriga skador sedan han landade i en snödriva.

Arbetsmiljöverket inspekterade då arbetsplatsen och konstaterade flera brister i säkerheten gällande just fallrisk.

– Jag kan inte säga att bristerna har med olyckan att göra, eftersom jag inte intervjuat någon på arbetsplatsen, men både fall- och schaktrisker är allvarliga. Alla riskerna kan orsaka att du blir allvarligt skadad, sade då arbetsmiljöinspektör Markus Tomtén på Arbetsmiljöverkets region Nord, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Efter olyckan uppgav företaget till Byggnadsarbetaren att bristerna var åtgärdade, men bara ett par månader senare hände det alltså igen och nu med allvarligare följd.

Olyckan utreds av polis som ” vållande till kroppsskada i samband med arbetsolycka”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga