Inrikes #4/2018

Junesjö: ”Utredningen om strejkrätt är riggad”

Kurt Junesjö säger att hamnkonflikten bara är ett svepskäl till strejkrättsutredningen. ”Socialdemokraterna står idag så långt ifrån sina kärnväljare man kan komma. De representerar staten som makt och då är strejkrätten något obekvämt som stör den allmänna ordningen”, säger han. Foto: Privat (porträttbilden), Adam Ihse/TT. Montage: Arbetaren

Arbetsmarknadsministerns motiv till inskränkt strejkrätt är inte att få ordning i Göteborgs hamn. Det säger arbetsmarknadsexperten Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Syftet är att möjliggöra avtalshopping och är egentligen inte i första hand riktat mot Hamnarbetarförbundet, menar han.

En inskränkt strejkrätt behövs för att få ordning i Göteborgs hamn – det är arbetsmarknadsministerns motiv till utredning och initiativ till lagändring.

Men Kurt Junesjö, före detta förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, har en annan teori om de egentliga skälen.

– Det här är en riggad utredning och ett beställningsjobb från Teknikarbetsgivarna med huvudmålet att möjliggöra avtalshopping, säger han.

Enligt Kurt Junesjö grundar sig allt i en vilja från arbetsköparna inom industrin att ett specifikt avtal ska gälla för hela branschen och att de själva ska kunna välja vilket fack som de ska teckna avtal med. Anledningen ska vara en rad tidigare konflikter, exempelvis Figeholmskonflikten där Pappers hävdade att de hade rätt att strejka för avtal trots att IF Metall redan tecknat.

Men enligt Kurt Junesjös resonemang vill arbetsköparna ha möjlighet att kräva att även om arbete utförs som tillhör yrkesförbundens avtalsområden, exempelvis bygg- eller måleriarbete, ska facken inte kunna kräva att deras dyrare avtal ska gälla för sina medlemmar.

– Det har funnits konflikter där industriarbetsgivarna har försökt gå in på arbetsplatser och dumpa avtalsvillkoren genom metallavtalet och det har misslyckats. Från deras håll har man varit rosenrasande över det, säger han.

Jag ser ett noggrant beställningsverk.
Kurt Junesjö om den pågående statliga utredningen om konflikträtten

Till skillnad från många andra blev Kurt Junesjö inte särskilt förvånad när Ylva Johansson till SVT Nyheter i början av året började prata om att hon redan tagit initiativ till en lagändring, trots att utredningen i ämnet inte är klar. Han är övertygad om att en inskränkning av konflikträtten redan var planerad innan utredningen tillsattes.

– Det har sagts att regeringen har varit villrådig när de skrivit direktiven, men jag läser inte direktiven på det sättet. Jag ser ett noggrant beställningsverk. När man tillsätter en utredning med gammal arbetsgivarrepresentant är resultatet av den utredningen ganska självklart. Den kommer att föreslå att det inte får tillgripas stridsåtgärder när det redan finns ett kollektivavtal.

Kurt Junesjö säger att hamnkonflikten egentligen bara är ett svepskäl – något som skulle kunna få LO-facken att se rött och som potentiellt kan vinna opinionen. Han tror till och med att det slutliga lagförslaget kommer att undanta både Hamnarbetarförbundet och SAC Syndikalisterna, som i dag är de två mest stridsbenägna fackförbunden som inte omfattas av de stora kollektivavtalen.

– Det här är inte riktat vare sig mot Hamnarbetaförbundet eller SAC, det skulle man inte ens få för EU-rätten. Dessutom vidtar man inte en så drastisk åtgärd för en skruttstrejk. Det här är riktat mot yrkesförbunden i 6F, säger han.

Varför skulle socialdemokraterna vilja gå Teknikföretagens ärende?

– Som av en slump har vi före detta ordförande för IF Metall som statsminister i Sverige. Den statsministern har haft oerhört gott samarbete med Teknikarbetsgivarna. Socialdemokraterna står idag så långt ifrån sina kärnväljare man kan komma. De representerar staten som makt och då är strejkrätten något obekvämt som stör den allmänna ordningen. Man värnar inte strejkrätten, men det har varit en så obekväm fråga att jobba med. Men nu finns inte samma folkliga tryck.

Är det inte lite av en konspirationsteori?

– Det är möjligt att det är en konspirationsteori, men jag brukar ha rätt i mina konspirationsteorier.

Arbetaren har efterfrågat en kommentar på Kurt Junesjös hållning från Ylva Johansson, men hennes pressekreterare meddelar att ministern avstår ifrån att kommentera.

Tidningen har även varit i kontakt med Teknikföretagen, som likt arbetsmarknadsministern tackat nej till att kommentera.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga