Utrikes #4/2018

Filippinerna – livsfarligt land för journalister

"Yttrandefriheten kommer inte att rädda dig." Så sa Filippinernas president Rodrigo Duterte när han tillträdde. Och aldrig tidigare har så många journalister satts i fängelse och tvingats att fly från landet enligt Internationella journalistfederationen Foto: Bullit Marquez/TT

Det är inte bara misstänkta narkotikamissbrukare och langare som riskerar att dödas i räder i Filippinerna. Internationella journalistfederationen, IFJ, meddelade nyligen att landet är det farligaste för journalister i Sydostasien.

Filippinerna finns på sjätte plats på listan över världens farligaste länder för journalister.

Joaquin Brinoes, Rudy Alicaway, Leodoro Diaz och Crisenciano Ibon Lozada är nya namn som lagts till listan över mördade journalister. I augusti sköt en beväpnad person kolumnisten Crisenciano Ibon Lozada i ryggen och hans chaufför skadades allvarligt. Polisen spekulerar i att attacken kan ha varit en hämnd för hans krönikor om olaglig spelverksamhet. Crisenciano Ibon Lozada hade mottagit många dödshot.

Tv-profilen Rudy Alicaway och kolumnisten Leodoro Diaz attackerades inom två dagar. De satt båda på motorcyklar när beväpnade män sköt dem till döds bakifrån. Morden är sannolikt kopplade till deras nyhetsrapportering om korruption, olaglig spelverksamhet och droghandel. Journalisten Joaquin Briones dödades på samma sätt. Han var känd för sina radioprogram.

Det finns ett femte mord som inte är inkluderat i Internationella journalistfederationens, IFJ:s,  statistik. I augusti sköts den ansedda redaktören Michael Marasigan till döds i en förort till Manilla. President Rodrigo Dutertes regering uppger att de gör allt de kan för att gripa de ansvariga, men än har ingen gripits.

Rodrigo Duterte är en stark kritiker av pressen. Redan innan han tillträdde som president meddelade han vid en presskonferens att ”bara för att du är journalist är du inte skyddad från att bli dödad om du är en skithög. Yttrandefriheten kommer inte att rädda dig.”

Aldrig tidigare har så många journalister satts i fängelse och tvingats att fly från landet enligt IFJ. Självcensuren är utbredd liksom straffriheten för mord, trakasserier, attacker och hot, som nått epidemiska nivåer.

I september angreps Edito Mapayo, chefredaktör för den lokala tidningen Diaryo Balita på ön Mindanao. Han attackerades av Surigao del Nortes vice borgmästare Francisco Matugas Gonzales som misshandlade och tog strypgrepp på honom. I augusti anmälde en statstjänsteman tv-journalisten Ted Failon och anklagade honom och tre av hans medarbetare för förtal.

Ted Failon och hans kollegor höll på att undersöka påstådda oegentligheter i samband med inköp av andrahandsmotorcyklar vid påven Franciskus besök i Manilla 2014.

Filippinerna är i stort behov av oberoende journalister som kan rapportera om människorättskränkningar, som det pågående kriget mot droger och militära undantagslagar på ön Mindanao. Hittills har 12 000 människor dödats under president Rodrigo Dutertes krig mot droghandeln uppger Human Rights Watch.

Parlamentet har godkänt en förlängning av det militära undantagstillståndet på ön Mindanao under hela 2018. FN:s särskilda rapportörer Victoria Tauli-Corpuz och Cecilia Jimenez-Damary sade i ett uttalande nyligen att den icke-muslimska ursprungsbefolkningen lumaderna på ön Mindanao drabbats hårt av den pågående militariseringen.

”Tusentals lumader har redan tvingats bort på grund av konflikten och har bevittnat hur bostäder och försörjningsmöjligheter förstörts”, enligt experterna.

Historiens mest dödliga attack mot journalister skedde på ön Mindanao i november 2009. Då var journalister i Maguindanao-provinsen för att följa och rapportera när politikern Ishmael ”Toto” Mangudadatu deklarerade sin kandidatur till provinsguvernör. Journalisterna färdades i en konvoj som attackerades. I attacken dödades 58 personer, varav minst 34 journalister.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga