Förvaltaren backar delvis om vräkning

Fastighetsbolaget Förvaltarens begärda avhysning av barnfamiljen i Sundbyberg stoppas efter förlikning i Solna tingsrätt. Nu förlängs hyreskontraktet och familjen får ytterligare ett år på sig att försöka hitta ett annat boende.

Inrikes
Onsdagens rättegång i Solna tingsrätt rörande vräkningen av en barnfamilj i Sundbyberg fick en oväntad vändning.
Foto: Axel Green

Haidar Alsidawa och hans familj i Sundbyberg, norr om Stockholm, kommer inte att kastas ut på gatan, åtminstone inte i år. Fallet kring den barnfamilj som Arbetaren tidigare rapporterat om, tog under onsdagen en oväntad vändning i Solna tingsrätt.

Efter förlikning med hyresvärden Förvaltaren, som ägs av Sundbybergs stad, ges familjen ytterligare ett år på sig att hitta en ny bostad.

–  Jag är positivt överraskad. Det är ingen långsiktig lösning, men nu skjuts det i alla fall ett år på framtiden, sade Haidar Alsidawa och ler försiktigt, utanför rättssalen.

Det är alltid hemskt när en barnfamilj ska hamna på gatan.
Björn Forsman, jurist och ombud för Förvaltaren

Det blev aldrig någon regelrätt rättslig prövning i Solna tingsrätt av omständigheterna kring avhysningen av barnfamiljen. I stället backade Förvaltaren från sin hårda linje om ovillkorlig och omedelbar utflytt och erbjöd, så fort parterna presenterat sig, en förlikning.

Björn Forsman.
Foto: Axel Green

Efter att först ha föreslagit flytt om sex månader, backade Förvaltarens jurist ytterligare och gick med på att ge familjen till sista december 2018 att hitta en ny bostad.

– Vi är nöjda med att ha förlikats. Det är alltid hemskt när en barnfamilj ska hamna på gatan. Nu kunde vi komma överens och jag hoppas att de nu kan hitta ett annat boende, sade Björn Forsman, jurist och ombud för Förvaltaren i tingsrätten.

Vändningen kom efter mer än åtta månaders ovilja till kompromiss från bolagets sida, och så sent som i tisdags uppgav kommunikationschefen till Arbetaren att hållningen var oförändrad. Då hade både vädjanden och formella bestridanden getts kalla handen. Nästa dag efter förlikningen lät det annorlunda.

Hade ni inte kunnat nå den överenskommelsen utan rättegång?

– Det svårt att säga. Frågan kom aldrig upp. Jag hade egentligen bara mandat för ett par månader, men jag tyckte att det här var en bra lösning. Man måste alltid tänka med både hjärta och hjärna, sade Björn Forsman.

Enligt överenskommelsen betalar båda parter sina egna rättskostnader och enligt Björn Forsman behåller familjen också sina poäng i den interna kön.

– Vi har inget emot dem som personer, de är mycket ambitiösa människor. Vi var förstås irriterade, men nu är det överspelat. Har de bara poäng nog kan de söka lägenhet hos oss igen.

Och få en lägenhet?

– Ja.

Haidar Alsidawa.
Foto: Axel Green

Med familjens nuvarande poäng behövs ytterligare 22 år i Förvaltarens kö för att få en likvärdig lägenhet. Men även om de skulle nå dit är inte Haidar Alsidawa övertygad om att allt gammalt groll nu skulle vara glömt.

– Nej, jag tror faktiskt inte på det. Då hade vi inte behövt hamna i tingsrätten utan kunnat komma överens utan att det gått så här långt, säger han.

Vad ska ni göra nu?

– Jag ska ta ett djupt andetag och fortsätta tänka på mina barns framtid, säger Haidar Alsidawa.