Inrikes #1/2018

Ylva Johansson vill inskränka strejkrätten

Redan innan den pågående utredningen är klar meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att hon vill se en inskränkning av strejkrätten. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Socialdemokraterna vill se inskränkningar i strejkrätten. Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons utspel kommer redan innan den pågående statliga utredningen i ämnet är klar. I en intervju med SVT Nyheter Väst beskriver arbetsmarknadsministern det som att hon ”tagit initiativ till en lagändring”.

Det var redan i somras som regeringen gav utredaren Tommy Larsson i uppgift att överväga eventuella begränsningar i fackens rätt att vidta stridsåtgärder i situationer där företag redan är bundna av ett kollektivavtal med något fack.

Bakgrunden är bland annat den pågående konflikten i Göteborgs hamn, där APM Terminals tecknat kollektivavtal med minoritetsfacket Transport, medan majoritetsfacket på arbetsplatsen, Hamnarbetarförbundet, står utan kollektivavtal. Mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet har en rad stridsåtgärder ägt rum de senaste månaderna, både punktstrejker, blockader och lockout.

Nu, innan den pågående utredningen ens är klar, meddelar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att hon vill se en lagändring.

– Situationen i Göteborgs hamn är ett exempel på när den svenska modellen inte fungerar som det är tänkt, och det är därför jag tagit initiativ till en lagändring, säger Ylva Johansson till SVT.

Förslaget får tummen upp av arbetsköparsidan och applåderas av bland annat Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe. Men inom flera fackförbund är missnöjet stort. Pappers ordförande Matts Jutterström är besviken och kallar Ylva Johanssons utspel för ett beställningsarbete från Svenskt Näringsliv.

– Det är inte så roligt tycker jag, som ju själv är socialdemokrat, att en socialdemokrat går mot oss i fackföreningsrörelsen, säger Matts Jutterström till tidningen Arbetet.

Det är inte så roligt tycker jag, som ju själv är socialdemokrat, att en socialdemokrat går mot oss i fackföreningsrörelsen.

Matts Jutterström, ordförande, Pappers, till tidningen Arbetet

Men det råder splittring i frågan även inom fackföreningsrörelsen. IF Metall tycker, precis som arbetsköparsidan, att förslaget är bra och säger sig vara beredda att stödja en ny lagstiftning för begränsad strejkrätt.

Något som skapat stor besvikelse på flera håll.

– Jag är tyvärr inte förvånad över Ylva Johanssons utspel, men mest allvarligt ser jag på IF Metalls agerande. Det är helt befängt, säger SAC Syndikalisternas facklige samordnare Frederick Batzler till Arbetaren.

Han menar att det, om en eventuell lagändring drivs igenom, kan komma att bli avtalskonkurrens, vilket i sin tur skulle bli ett hårt slag för arbetarklassen.

– Hoppet nu är väl en gräsrotsmobilisering bland de större LO-facken för från toppen lär det inte komma några kraftigare motreaktioner.

Varför tror du att utspelet kommer nu?

– Jag tror det handlar om att förbereda inför valet, för en eventuell mittenregering, säger Frederick Betzler.

Även Vänsterpartiet har reagerat starkt på regeringens planer.

– En sådan inskränkning skulle öppna för att fler arbetsgivare ägnar sig åt avtalsshopping, alltså att man väljer ett avtal som är ”billigare” och ställer olika fackliga organisationer mot varandra. Vi behöver snarare stärka arbetstagarnas position på arbetsmarknaden idag, inte angripa en av grundvalarna för ett fritt och välorganiserat arbetsliv, säger Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984