Inrikes #1/2018

Ship to Gaza vill bryta Israels blockad igen

Ship to Gaza har köpt en ny segelbåt inför vårens nya försök att bryta Israels blockad av Gazaremsan. På bilden från 2012 Ship to Gazas då nyriggade segelfartyg Estelle. Foto: Bertil Ericson/TT

Organisationen Ship to Gaza har köpt ytterligare ett fartyg och hoppas nu kunna bryta Israels blockad när konvojen lämnar Sverige i vår. Deras förhoppning är att kunna köpa ännu fler – och att även fartyg från andra länder sluter upp.

För insamlade pengar köpte Ship to Gaza nyligen en 20 meter lång, tvåmastad segelbåt av ketchmodell. Båten är organisationens andra, men de hoppas att kunna köpa fler innan avresan från Sverige i slutet av maj nästa år.

– Vi är väldigt glada och räknar med att kunna köpa ytterligare ett antal mindre båtar, så att vi blir en riktig armada som seglar för att bryta blockaden, säger Ship to Gazas ordförande Jeanette Escanilla till Arbetaren.

Tanken är att de små båtarna ska seglas genom Europas kanaler och vidare ut på Medelhavet, medan de två större segelfartygen ska ta kustvägen längs Europa och in genom Gibraltarsundet. Går allt enligt planerna och konvojen inte stoppas av israelisk militär räknar de med att vara framme i Gaza i slutet av juni. Fram till dess handlar mycket om fortsatt opinionsarbete och insamling av pengar och förnödenheter som ska lastas ombord.

Jeanette Escanilla kommer själv att vara med på resan och hon hoppas att politiker i Europa sätter press på den israeliska regeringen så att båtarna inte som så många gånger förut bordas ute på internationellt vatten.

Om vi inte hade trott att det var möjligt att bryta blockaden hade vi inte valt att göra det här.

Jeanette Escanilla, ordförande, Ship to Gaza

Ship to Gaza har flera gånger stoppats av israelisk militär och i slutet av maj 2010 dödades nio turkiska passagerare vid en stormning av ett av fartygen i den konvoj som Ship to Gaza då ingick i –något som ledde till stor uppmärksamhet och omfattande protester från omvärlden.

Men trots att inget försök att nå Gaza med förnödenheter hittills lyckats ger inte organisationen upp.

– Om vi inte hade trott att det var möjligt att bryta blockaden hade vi inte valt att göra det här. Gazaborna och det palestinska folket behöver oss och vi har mycket stöd runt om i världen., säger Jeanette Escanilla.

Även två fartyg från Norge har hittills meddelat att de kommer att sluta upp och segla tillsammans med den svenska konvojen.

– Vi kommer ju att stanna i flera europeiska hamnar på vägen och hoppas att ännu fler sluter upp, säger Jeanette Escanilla.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984