Utrikes #100/2017

Försiktigt segerbesked från facken på Ryanair

Flygbolaget Ryanair erkänner nu flera europeiska fackföreningar för piloter och kabinpersonal. Men många tvivlar ännu på bolagets avsikter. Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Ryanair kovänder i sin retorik och meddelar att bolaget nu erkänner flera europeiska fackföreningar för piloter och kabinpersonal. Flera av facken ställer nu in sina planerade stridsåtgärder – men många är långt ifrån övertygade om den ökänt fackföreningsfientliga flygjättens avsikter.

Missnöjet bland piloter och kabinpersonal på Ryanair kokade till slut över för ett antal månader sedan. Runt om i Europa har bolagets piloter gått med i facket. I Italien, Tyskland, Irland och Portugal varslade facken därefter om strejk över jul och nyår – något som till slut fick bolaget att ändra sin hållning, åtminstone officiellt.

Men vd:n Michael O’Leary är tydlig med att hans främsta mål med attitydförändringen är att förhindra strejkerna.

– Om det bästa sättet att åstadkomma det är genom att prata med våra piloter genom en process med erkännande av fackföreningar, då är vi beredda att göra det, sade han enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Det faktum att Ryanair bara tre dagar tidigare uttalade att de ämnade hårdnackat ”konfrontera” strejkhotet, samt de sammanlagt 32 åren av öppen fackfientlighet, får facken att inte omedelbart utropa seger. Både de italienska och de tyska facken har dock meddelat att de för tillfället ställer in sina stridsåtgärder.

– Det är viktigt att Ryanair i förhandlingarna tydligt visar att flygbolaget är intresserade av att teckna kollektivavtal. Om det visar sig att förhandlingarna bara är en avledningsmanöver kommer piloterna att agera därefter, säger Ingolf Schumacher, avtalsansvarig i det tyska flygfacket Vereinigung Cockpit, i ett pressmeddelande.

Inte heller i Sverige är pilotfacket Svensk Pilotförening, SPF, övertygade om bolagets goda avsikter. I Ryanairs uttalande meddelade bolaget att man ämnade ”erkänna” fackföreningar i en rad namngivna länder, men i listan återfanns inte Sverige. Efter att SPF ifrågasatt detta meddelades, enligt SPF:s ordförande Martin Lindgren, att erbjudandet även gällde Sverige.

– Gott så, men de säger inget om att de är villiga att förhandla om kollektivavtal. I Sverige behöver vi inte bli ”erkända”. Här tecknar vi avtal och det har de ännu inte uttryckt att man är villiga att göra, säger han.

I Sverige behöver vi inte bli ”erkända”. Här tecknar vi avtal och det har de ännu inte uttryckt att man är villiga att göra.

Martin Lindgren, ordförande, Svensk Pilotförening

Men det finns även andra irritationsmoment från den nybildade fackliga enhetsfronten. Piloterna som bildat en tvärfacklig organisation bestående av europeiska Ryainairpiloter kräver att bolaget tecknar ett ramavtal med den. Därefter skulle lokala avtal tecknas med fackförbund i respektive land. Men misstankar finns nu om att Ryanair kan tänkas vilja teckna avtal direkt med utvalda länder för att på så vis kunna pressa villkoren i de länder som har högre ingångsnivå.

– Ryanair har en 32 år lång historia av ”union busting”. Att man över natt ändrar en sådan kultur som frodas i ledningen ser jag inte som realistiskt. Det klart att det finns en enorm skepsis till vad bolaget säger sig vilja göra och misstankar om att det bara är ett sätt att försöka mildra effekterna av en strejk, säger Martin Lindgren.

SPF kommer härnäst att kalla bolaget till ett möte för att Ryanair där ska kunna klargöra sina intentioner och garantera att de tänker teckna kollektivavtal.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984