Inrikes #98/2017

Lärare tagna ur tjänst efter kritik mot vinster

Efter nio år som samhällskunskapslärare på privata Sjölins Gymnasium i Stockholm har Magnus Ekblom (t v) stängts av. Men Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog (t h) förnekar att avstängningarna skulle ha något med hans fackliga engagemang eller skyddsombudsuppdrag att göra. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons/Privat/Academedia

En Academediaskola i Stockholm har omplacerat en lärare och stängt av en annan efter nio respektive 16 år på skolan. Enligt lärarna själva straffas de för sitt fackliga engagemang och sin kritik mot vinstuttaget i skolan. Academedia tillbakavisar anklagelserna, men erkänner att politiken spelat roll.

Efter nio år som samhällskunskapslärare på privata Sjölins Gymnasium i Stockholm har Magnus Ekblom stängts av med lön i väntan på att omplaceras mot sin vilja.

Enligt honom själv är det hans fackliga engagemang tillsammans med hans öppna ställningstagande mot vinster i skolan som ligger bakom.

– De har inte ens sagt till mig vad jag har gjort. Inte ett konkret exempel på vad de anklagar oss för. Det är ett litet mysterium, men jag tror att det handlar om yttrandefriheten och min fackliga roll, säger han.

För två månader sedan, efter enligt honom själv nio prickfria år, blev Magnus Ekblom inkallad till den då nytillträdda rektorn på skolan. På stående fot blev han där meddelad att skolan ämnade avskeda honom, enligt Magnus Ekblom på grund av anklagelser om ”grov illojalitet” mot arbetsköparen, som tillhör Academediakoncernen. Någon vidare konkretisering ska inte ha getts. Själv tolkar han det som att det måste ha handlat om de debattartiklar som han skrivit där han riktat kritik mot vinstintressen inom skolan.

– Det har handlat om systemkritik. Jag vill hävda att jag är en av deras mest lojala lärare. Men jag är inte lojal mot vinstintressena utan mot elevernas rätt till kunskap och undervisning, säger han.

Jag vill hävda att jag är en av deras mest lojala lärare. Men jag är inte lojal mot vinstintressena utan mot elevernas rätt till kunskap och undervisning.

Magnus Ekblom, avstängd lärare

Efter att ha fått besked om avskedandet hölls förhandlingar mellan Lärarnas riksförbunds distrikt och skolan. Då vill skolan först köpa ut Magnus Ekblom – något han avböjde. Därefter meddelades han att han nu kommer att stängas av med lön i väntan på omplacering.

Distriktets vice ordförande Britt-Marie Selin är övertygad om att skolan vill tysta en obekväm kritiker.

– Vi stödjer vår medlem till hundra procent. Det här är verkligen en skandal. Den verkliga anledningen är att han är skyddsombud och tar upp saker som inte fungerar och har synpunkter. De vill tysta honom, säger hon.

Efter att Magnus Ekblom meddelats att han skulle avskedas ska rektorn på skolan, enligt kollegan Göran Drougge, ha informerat skolans lärare om det och förbjudit dem att berätta om saken för eleverna. Det valde Göran Drougge att strunta i.

– Mot chefernas order berättade jag att han blivit avskedad och hemskickad. Det berättade jag för alla elever som frågade. Då blev jag också avstängd, säger han.

Enligt Göran Drougge väntar han nu också på att skolan ska lämna besked om var de ämnar placera honom. Han säger att inte heller han har fått ta del av någon formell precisering om vad han gjort för fel.

Men till Arbetaren tillbakavisar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog att avstängningarna skulle ha något med det fackliga att göra. I stället säger hon att skolan har agerat på elever och kollegors klagomål på att de båda framfört politiska åsikter i klassrum och personalsammanhang.

Paula Hammerskog. Foto: Academedia

– Man får framföra sina politiska åsikter på den offentliga arenan. Man får inte ta in och framföra dem som korrekta i undervisningen eller för kollegor som inte vill ha det. I skolan ägna oss åt lärande och undervisning, säger hon.

Samtidigt har stödmeddelanden strömmat in från elever både i en Facebookgrupp och i sms till Magnus Ekblom, som Arbetaren har tagit del av. I dem skriver flera elever att Paula Hammerskog ljuger när hon påstår att de båda lärarna propagerat på lektionerna.

– Vi har båda sidorna. Många mejl som säger det du säger nu och motsatsen. Det har skapats olika grupper även där, säger Paula Hammerskog

Enligt Lärarnas riksförbund är kampen långt ifrån över. Britt-Marie Selin säger att fackets inställning är att båda lärarna ska ha sina tjänster på skolan tillbaka.

– Det kommer vi strida för. Man kan inte hantera personal och förtroendemän på det här sättet. Yttrandefriheten är hotad när man försöker lägga munkavle på personal och elever. Vi tittar nu på om det är fråga om en föreningsrättskränkning i juridisk mening.

Både Göran Drougge och Magnus Ekblom avvisar kategoriskt att de i undervisningen ens nämnt, än mindre propagerat för någon linje i, frågan om vinster i skolan.

– Det är en direkt lögn. I alla lägen har jag försökt följa skolplanen och Skolverkets direktiv. Jag har aldrig blandat in mina personliga åsikter i undervisningen, det hade varit väldigt allvarligt. De verkar kunna hitta på vad som helst nu, säger Magnus Ekblom.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984