Förundersökning mot nazister läggs ned

Förundersökningen om våldsamt upplopp rörande 23 personer som deltagit i Nordiska motståndsrörelsens, NMR, demonstration i Göteborg den 30 september läggs nu ned. Det uppger åklagaren. Men i stället inleds förundersökningar gällande andra brott.

Enligt kammaråklagare Ulrika Åberg har det inte gått att visa vad varje enskild person gjort under det förlopp som har utretts som våldsamt upplopp.

– Jag har tagit del av ett omfattande filmmaterial från polisens olika kameror och även av filmat material från allmänheten. Vidare har jag studerat vittnesförhören som hållits med poliser och andra personer. Min slutsats är att det inte har varit möjligt att följa vad de olika misstänkta personerna har gjort på platsen fram till gripandet, säger Ulrika Åberg i ett pressmeddelande.

Två nya förundersökningar mot nazisterna har dock inletts – en om ohörsamhet mot ordningsmakten, som enligt kammaråklagaren handlar om att personer i fronten för demonstrationen tryckte på med sköldar mot polisen i ett läge där polisen gav order om att backa, och en annan som rör en situation där NMR-aktivister enligt åklagaren går till angrepp mot polisen.