Signerat #97/2017

Nazister och islamister förenade i antisemitism

Johan Apel Röstlund, reporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

Antisemitismen är på frammarsch i världen – i Sverige. Hatet blossar särskilt upp då omvärldens blickar med jämna mellanrum riktas mot Israel och Palestina. Och det är såväl nazister som islamister som använder sig av uråldriga konspirationsteorier för att motivera sina hatiska attacker.

Det har varit några skrämmande mörka dagar i Sverige. I lördags attackerades en fest för judiska ungdomar av ett tiotal maskerade män. Knappt två dygn senare, i måndags, kastades brandbomber mot ett judiskt kapell.

De senaste dagarnas händelser i Göteborg och Malmö är lika otäcka som avskyvärda alldeles oavsett vem eller vilka som ligger bakom. Nu måste såväl polis som politiker ta det växande problemet med antisemitism på betydligt större allvar och det är dags för alla anständiga människor att sätta ned foten. Gränsen är för länge sedan passerad.

En vidrig utveckling som märks även här i Sverige där både nazister och islamister använder sig av uråldriga konspirationsteorier som ursäkt för hot, hat och våld.

Det gick inte lång tid efter Donald Trumps idiotiska beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad innan judar började attackeras här i Sverige. Men ingen som de senaste åren hört larmrapporterna eller läst Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius skrämmande reportage om utsattheten bland svenska judar torde bli förvånad. Hatet tycks finnas där konstant, men blossar särskilt upp då omvärldens blickar med jämna mellanrum riktas mot Israel och Palestina.

Antisemitismen är på frammarsch i ett allt brunare Europa. En vidrig utveckling som märks även här i Sverige där både nazister och islamister använder sig av uråldriga konspirationsteorier som ursäkt för hot, hat och våld.

I såväl Frankrike som Danmark har judar de senaste åren mördats just på grund av att de är judar. Fasansfulla attacker har skett mot bland annat skolor med judiska barn och i Sverige har lärare med judiskt påbrå vittnat om en allt mer upptrissad stämning där de själva känner sig både hotade och rädda för elever som pratat om att döda judar öppet i korridorerna.

Listan på vidrigheter kan tyvärr göras betydligt längre. I Umeå till exempel, kände sig den judiska föreningen så sent som i våras tvingade att stänga ned sin verksamhet efter upprepade trakasserier från lokala nazister i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Och i Malmö har rabbinen Shneur Kesselman åtskilliga gånger berättat i media om förföljelser och hur någon till och med försökt att köra över honom med en bil. Enbart på grund av att han är jude. I det fallet tycks gärningsmännen inte kommit från vit makt-miljön utan från islamistiska kretsar i staden.

Liknande attacker som de i Göteborg och Malmö måste alltid fördömas på det mest kraftfulla sätt.

Därför var det viktigt att flera företrädare för palestinska och muslimska organisationer runt om i landet i måndags öppet tog kraftigt avstånd från de senaste dagarnas antisemitiska våldsdåd i en artikel på Svenska Dagbladets debattsida. Ingen skuld skall nämligen läggas på dessa när de med all rätt går ut och demonstrerar mot Israels allt mer brutala apartheidpolitik.

För oss som protesterar är det viktigt att aldrig se mellan fingrarna när det kommer till rasism. Oavsett vem avsändaren är. Liknande attacker som de i Göteborg och Malmö måste alltid fördömas på det mest kraftfulla sätt och får aldrig bli en del av kampen för ett fritt Palestina.

Precis som vi fördömer den folkrättsvidriga ockupationen av Västbanken och de ohyggliga bombräderna över Gaza måste vi säga ifrån vid varje tecken på antisemitism. Att skuldbelägga den judiska befolkningen i Sverige och på andra håll i världen för Israels krigsförbrytelser är lika befängt som att lasta muslimer för IS pågående terror.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga