Inrikes #96/2017

Inget totalförbud mot äktenskap med barn

I tisdags mottog migrationsminister och biträdande justitieminister Heléne Fritzon emot förslag från utredare Mari Heidenborg (till höger i bild) på hur skyddet mot barnäktenskap kan stärkas för alla barn som befinner sig i Sverige. Utredningen är en besvikelse för de som kämpar mot barnäktenskap. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det blir inget totalförbud. Men regeringens speciella utredare hoppas att deras idéer ska göra det svårare med ett erkännande av barnäktenskap i Sverige. "Det här är inte tillräckligt", menar kritikerna.

I veckan presenterades regeringens utredning om barnäktenskap i Sverige. Förslagen siktar på att begränsa möjligheterna, men något totalförbud mot att gifta sig med barn blir det inte.

– Sverige måste markera. Om man nu vill göra barnkonventionen till lag så går det inte ihop med de här förslagen. En regering som kallar sig feministisk måste också leva upp till det, säger Sara Mohammad från Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF, till Arbetaren.

Hon är mycket kritisk till utredningens förslag och menar att det enda rätta är ett totalförbud mot barnäktenskap.

Ett totalförbud skulle krocka med EU:s regler om den fria rörligheten.
Mari Heidenborg, regeringens utredare av frågan om barnäktenskap

I dag erkänns äktenskap med och bland barn under 18 år om de ingåtts utomlands och om ingen av parterna har någon anknytning till Sverige.

De nya förslagen som presenterades i utredningen innebär bland annat att Sverige inte ska erkänna barnäktenskap där någon av parterna är under 18 när de anländer till Sverige.

Äktenskap som däremot ingåtts med barn som hunnit bli 18 när de kommer till Sverige skulle inte beröras. Anledningen, menar utredaren Mari Heidenborg, är EU:s regler.

– Ett totalförbud skulle krocka med EU:s regler om den fria rörligheten och komma i konflikt med Europakonventionen om rätt till liv och privatliv. Men barnäktenskap ska naturligtvis stoppas i den mån det är möjligt, säger utredaren Mari Heidenborg till Arbetaren.

Hon påpekar dock att det enbart rör sig om en utredning och att det sedan är upp till politikerna att ta strid mot EU:s regler om de anser det nödvändigt. I många EU-länder är det nämligen lagligt att gifta sig redan vid 16 års ålder.

All forskning visar på att barnäktenskap är skadliga för barns framtid.
Sara Mohammad, från GAPF

Men Sara Mohammad som länge stridit för frågan om ett totalförbud är besviken.

– Det här kommer inte att försvåra någonting utan allt kommer att förbli precis som vanligt. Sverige måste ha ett förbud och sedan kan vi ligga på EU. Vi måste markera att vi inte accepterar att någon gifts bort under 18 år, säger hon.

– All forskning visar på att barnäktenskap är skadliga för barns framtid och ansvaret kan inte läggas på barnen, det måste staten ta hand om.

De nya lagförslagen kan dock inte komma att verka retroaktivt, vilket skulle innebära att inget av de i dagsläget befintliga 132 äktenskap som enligt Migrationsverket finns med minderåriga i Sverige skulle komma att rivas upp.

Just nu bedrivs också en nationell kartläggning av Socialstyrelsen för att ta reda på mer om hur många barn som kommer till Sverige som gifta.

De förslag som tagits fram i utredningen föreslås börja gälla den 1 januari 2019.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga