Inrikes #95/2017

Chefsfackförbund gav lägenheter till anhöriga

Fackförbundet Ledarnas huvudkontor vid Fridhemsplan i Stockholm. Förbundet har förmedlat lägenheter i sina fastigheter till bland annat tidigare anställda och till tidigare ordförandens barnbarn. Foto: Ledarna/Wikimedia Commons

Chefsfackförbundet Ledarnas policy är att förbundets lägenheter ska gå till anställda – men praktiken är en annan. För närvarande bor allt från vd:ns styvdotter och systerson till tidigare ordförandens barnbarn i lägenheterna i centrala Stockholm, avslöjas det nu.

Fackförbundet Ledarna äger tre fastigheter i centrala Stockholm. På de åtråvärda adresserna har bland annat anhöriga till centrala förtroendevalda fått flytta in.

Efter LO:s och Kommunals lägenhetsaffärer förra året snävade Ledarna upp policyn för lägenhetsförmedling – nu skulle i första hand anställda tilldelas lägenheter. Men tidningen Dagens Industri avslöjar att policyn verkar vara en papperskonstruktion. Till tidningen medger förbundsordföranden att i realiteten förmedlas fortfarande bara hälften av lägenheterna till anställda.

– Om man är anställd på Ledarna får man ställa sig i en intern bostadskö där hälften av de här lägenheterna fördelas. Det är vår policy. Jag tycker det är okej. Jag tycker det är bra, säger fackförbundsordförande Annika Elias till Dagens Industri.

Lägenheter har förmedlats bland annat till tidigare anställda och till tidigare ordförandens barnbarn. Vd:n för fackförbundet Per Hedelin har själv förmedlat lägenheter till både sin styvdotter och sin systerson.

– Vi har tidigare upplåtit lägenheter till närstående eller för oss kända människor”, säger Per Hedelin till Dagens Industri.

Det formella beslutet överlät han dock till styrelsen.

– Han ställde frågan till Ledarnas styrelse och den gången sa vi ja, säger Annika Elias till Dagens Industri.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga