Utrikes #94/2017

Nazistiska NMR förbjuds av finsk domstol

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, förbjuds i Finland. Det slogs fast i en dom i Birkalands tingsrätt under torsdagseftermiddagen.

Frågan om ett förbud av den våldsamma nazistsekten har diskuterats i Finland ända sedan dödsmisshandeln av en 28-årig antifascist i Helsingfors i september förra året och drivits av bland annat den finska polisstyrelsen. Bedömingen, enligt polisen, har varit att Nordiska Motståndsrörelsen uppmanar till och belönar våld som politisk metod.

Trots torsdagens beslut att förbjuda NMR, som sker genom att rätten bedömer att organisationens verksamhet ”väsentligt” strider mot god sed, planerar nazisterna att hålla sin så kallade ”frihetsmarsch” i Helsingfors på onsdag nästa vecka, rapporterar finska public service-bolaget Yle.

Enligt finska medier är ett förbud som detta mycket ovanligt i landet – senast det hände var på 1970-talet – och i Sverige har flera forskare varnat för att förbud snarare kan leda till ännu mer våld från organisationens aktivister.

Förutom Nordiska Motståndsrörelsen förbjuds även organisationen Pohjoinen perinne, som uppges ha starka kopplingar till NMR.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp