Inrikes #93/2017

Systembolaget: ”Vi har varit tillräckligt tuffa”

”Jag skulle säga att vi varit tillräckligt tuffa, men att det är ett långsiktigt arbete”, säger Systembolagets biträdande chef för press- och samhällsrelationer Ida Ingerö till Arbetaren. Foto: Systembolaget

Systembolaget har i flera år kritiserats för att inte ta tillräckligt ansvar för arbetsvillkoren bakom det vin som bolaget säljer. Nu kräver regeringen att bolaget skärper sina krav på leverantörerna. Men hur stark är viljan hos bolaget?

Regeringen kommer i ett förnyat avtal med det statligt ägda Systembolaget att ställa tydligare krav på social hållbarhet hos företagen som tillverkar produkterna som företaget säljer.

När Arbetaren ringer upp Systembolagets biträdande chef för press- och samhällsrelationer, Ida Ingerö, är hennes första kommentar att bolaget tycker att de nya kraven är ”jättebra”.

Vad kommer den här inskärpningen få för effekt på ert arbete?

– Det får vi se. Vi arbetar ju med sådant redan nu. Men den här skrivningen gör att vi ännu tydligare kan skicka budskapet till leverantörerna att vi får lov att ta sådant hänsyn och det är jättebra. Det lägger än större vikt i arbetet vi gör med vår uppförandekod, säger hon.

Du säger ”får”, men det betyder inte att ni ”måste” göra det?

– Vi har ju en uppförandekod redan idag med ett antal krav som bör vara uppfyllda.

Finns det en genuin vilja hos bolaget att bli tuffare i kraven gentemot vinleverantörerna?

– Det finns en genuin vilja från Systembolaget att allting som vi säljer produceras under goda villkor. Det finns mycket god vilja och vi ställer mycket tuffa krav.

Finns det en vilja att ställa ännu högre krav än tidigare?

– Nej, jag skulle säga att vi varit tillräckligt tuffa, men att det är ett långsiktigt arbete.

När Arbetaren ställer frågan om vad Systembolaget nu ”får” göra som de inte tidigare fått ber Ida Ingarö att få återkomma per mejl. I svaret skriver hon:

”Förtydligandet i vårt avtal med staten visar tydligt att vår ägare förväntar sig att vi blir mer proaktiva i vårt hållbarhetsarbete. Därför kommer vi i den översyn av vår sortimentsmodell som nyligen påbörjats att se över vilka hållbarhetskrav vi kan ta in i våra offertförfrågningar.

Resultatet av den översynen kommer vi att kommunicera när den är genomförd. Vi har alltså inte i dagsläget ett färdigt svar på vilka förändringar som kommer att göras – men som jag sade till dig på telefon tycker vi att detta är en väldigt positiv förändring som gör att vi kan ta ytterligare steg på detta område.”

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984