Inrikes #93/2017

Regeringen: Skärp kraven på vinföretagen

Regeringen driver nu igenom en skrivning om att Systembolaget vid inköp inte bara ska ta hänsyn till kvalitet och affärsmässighet utan även ska väga in miljömässig och social hållbarhet. Foto: Axel Green

Regeringen kräver att Systembolaget lägger större vikt vid arbetsvillkor vid inköp av produkter. Därför förtydligas de aspekterna nu i avtalet mellan staten och bolaget. Fackliga vinaktivister uppmanar Systembolaget att även ställa krav på höjda löner.

Om två veckor ska Systembolaget börja ställa hårdare krav på de företag och distributörer som levererar drycker till bolaget. Det är budskapet från regeringen, som nu förtydligar avtalet mellan bolaget och staten.

– Det kommer innebära att Systembolaget får bättre förutsättningar att agera ansvarsfullt, både när det gäller sortimentet och inköpsarbetet. Man kommer kunna ställa tydligare och mer långtgående hållbarhetskrav på leverantörer och på de produkter som köps in, säger socialminister Annika Strandhäll till TT.

Förändringen i avtalet är en skrivning om att Systembolaget vid inköp inte bara ska ta hänsyn till kvalitet och affärsmässighet utan även ska väga in miljömässig och social hållbarhet.

– I grund och botten handlar det om att Systembolaget ska ha schyssta produkter, säger Annika Strandhäll till TT.

I grund och botten handlar det om att Systembolaget ska ha schyssta produkter.

Annika Strandhäll, socialminister

Vinarbetare lever och arbetar under mycket svåra omständigheter i flera stora vinexporterande länder, däribland Argentina, Chile och Sydafrika. Systembolaget är en av världens största vininköpare och är en viktig samarbetspartner för vinföretagen. Under flera år har fackföreningar, bland annat i Sydafrika, vänt sig direkt till Systembolaget med krav om hjälp att sätta tryck på företagen att förbättra villkoren.

Systembolaget har också under flera år fått ta emot kritik i Sverige från både fack och intresseorganisationer för att inte ta tillräckligt ansvar för villkoren bakom de produkter de säljer.

En ständig kritiker har varit den syndikalistiska fackliga driftsektionen på Systembolaget, DFSA. Före detta ordföranden Jarl Keber sades upp tillsammans med ledande personer i DFSA från Systembolaget i september i år. Men engagemanget för vinarbetarnas rättigheter har han kvar, och han välkomnar förändringen i avtalet.

– Jag hoppas att man tar till sig skärpningen av de etiska kraven för riskländerna där villkoren i många fall är slavliknande. Pengarna från försäljningen bygger vår välfärd och jag hoppas att man inser det absurda att bygga vår välfärd på livegna personers arbete, säger Jarl Keber.

Jarl Keber.
Jarl Keber. Foto: Axel Green

Arbetaren har tidigare skrivit om de sydafrikanska vinarbetarnas kamp för en lön som går att leva på och enligt Jarl Keber är det lönefrågan som nu borde prioriteras.

– Det måste ske en ekonomisk omfördelning. Lönerna måste upp om man ska kunna prata om etisk vinhandel. I dag hamnar 70-procent av de producerade varorna i Sverige och det värdet måste återföras till producentländerna, säger han.

Även hos Afrikagrupperna, som länge drivit kampanjer i frågan, välkomnas avtalsförändringen som ”ett bra initiativ” Generalsekreteraren Louise Lindfors säger till Arbetaren att det är på tiden att det tas ett statligt politiskt ansvar för frågan. Nu återstår det att se vilken effekt det får i praktiken, menar hon.

– Bra lagstiftning och etiska koder behöver inte i praktiken bli världsomvälvande. Men vi ser det som en bra samhällsutveckling och det är givetvis ändå en starkare signal när krav kommer från ett statligt bolag, säger hon.

På företagets hemsida kommenterar Systembolagets vd det nya avtalet med staten.

– Vi vet sedan tidigare att förväntningarna på vårt hållbarhetsarbete är höga. Det här förtydligandet i vårt avtal med staten är ett kvitto på att vår ägare förväntar sig att vi växlar upp vårt proaktiva hållbarhetsarbete ytterligare. Det innebär att hållbarhet blir ännu mer integrerat i vår affärsmodell så att vi kan möta kundernas höga förväntningar på ett sortiment som är producerat på ett sätt som tar hänsyn till såväl människa som miljö, säger vd:n Magdalena Gerger.

De som försökt pressa Systembolaget mot ett större etiskt ansvarstagande har arbetat i motvind länge, men har under det senaste året skördat flera segrar. Efter massiv kritik i samband med sydafrikanska vinarbetares strejk och avslöjanden i SVT:s Uppdrag Granskning förra hösten, gick Systembolaget i september i år kritikerna till mötes.

I flera år hade fackföreningar i Sydafrika och i Sverige krävt att de fackliga organisationerna involveras i övervakandet av att bolagets etiska kod efterlevs. Men först för två månader sedan tecknade bolaget ett avtal med den internationella livsmedelsarbetarfederationen IUF som garanterar facklig insyn och kontroll av att brister i arbetsvillkor åtgärdas och att rätten till facklig organisering respekteras.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984