Utrikes #93/2017

Kvinnor tar strid mot våld i global kampanj

Den 25 november inledde UN Women sin årliga 16 dagar långa kampanj mot det våld som drabbar kvinnor. Skärmdump från UN Womens sajt: Arbetaren

Sally Mboumien var bara elva år då hon gjorde något som hon hört äldre kvinnor beskriva som ett effektivt skydd mot närgångna män hemma i sin by i Kamerun. Hon använde en glödhet sten för att bränna sina begynnande bröst. I dag reser hon runt för att informera om flickors och kvinnors rättigheter.

Sally Mboumien växte upp i Bawock, på landsbygden i västra Kamerun. Där var det vanligt att flickor när de kom i puberteten genomgick något som kan beskrivas som bröststympning – där heta stenar trycks mot flickornas begynnande bröst. Hon hörde ofta hur de äldre beskrev detta som en bra metod för att flickor skulle undgå att drabbas av sexuellt våld.

En dag när Sally Mboumien var ensam hemma tog hon därför på egen hand en glödhet sten och tryckte mot sina bröst. Stenen brände henne svårt och efteråt fick hon djupa svarta ärr över hela brösten. Det gjorde fruktansvärt ont.

– Jag gjorde något som alla påstod var bra. Men jag var bara ytterligare ett offer för okunskap, säger Sally Mboumien i dag.

Numera är hon en Kameruns främsta aktivister i kampen för flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Hon är grundare av organisationen Common Action for Gender Development.

Enligt FN är bröststympning något som drabbat närmare 3,8 miljoner kvinnor i världen, däribland i ett flertal länder i Afrika. Bröststympning anses också vara en av de mest underrapporterade formerna av könsbaserat våld som drabbar flickor och kvinnor.

Den genomförs för att skydda flickor mot våldtäkt, men innebär stora hälsorisker för de som drabbas. Det handlar också om ett stort brott mot flickors rättigheter.

Den 25 november inledde UN Women sin årliga 16 dagar långa kampanj mot det våld som drabbar kvinnor och som inleds med en dag kallad Orange Day.

Under dessa dagar kommer Sally Mboumien att fortsätta med sitt arbete – anordna möten för att på lokal nivå utbilda människor om flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter och om behovet av att få bort alla sedvänjor som innebär ett brott mot dessa rättigheter.

Det bästa sättet att bekämpa detta är att inte bara att fokusera på en typ av våld, som bröststympning, utan på generella sexuella och reproduktiva rättigheter för kvinnor.

Sally Mboumien, Common Action for Gender Development

Hon säger att ett av de stora problemen med bröststympning är att så många människor menar att det är en bra metod för att förhindra övergrepp.

– Det bästa sättet att bekämpa detta är att inte bara att fokusera på en typ av våld, som bröststympning, utan på generella sexuella och reproduktiva rättigheter för kvinnor, säger hon.

I den indiska delstaten Rajasthan finns en annan kvinnlig aktivist som kommer att delta i kampanjen. Där är Bharti Singh Chauhan engagerad i kampen mot barnäktenskap. Detta i en delstat där nästan 40 procent av alla flickor blivit bortgifta innan de hunnit fylla 18 år.

Bharti Singh Chauhan har grundat organisationen Praveenlatha Sansthan, som stöttar tonårsflickor från marginaliserade familjer, där olika former av övergrepp mot flickor är mycket vanliga. I många fall har dessa flickor tvingats hoppa av skolan och organisationen arbetar för att de ska kunna återuppta sin utbildning. Detta som en del i kampen mot fattigdom, övergrepp och för tidiga äktenskap.

– Vi vill få flickorna att tro på sig själva och kunna ha drömmar som de dessutom ska ha en möjlighet att kunna förverkliga, säger Bharti Singh Chauhan.

Över hela världen engagerar sig tusentals kvinnor som själva fallit offer för övergrepp och våld i den pågående kampanjen.

Det kan handla om kamp mot sexuella övergrepp, för flickors rätt att få sjukvård, rätt till ett privatliv och rätt att själv välja partner och när hon vill bli gravid.

En annan av de engagerade kvinnorna är Celine Osukwu från Abuja i Nigeria, som kämpar för rättigheter för kvinnor med funktionsnedsättning.

– Jag kommer att ta strid mot det könsbaserade våld som drabbar flickor och kvinnor med funktionsnedsättning. Den 3 december infaller Internationella dagen för personer med funktionsnedsättning, och i samband med det kommer jag att understryka att alla har rätt till utbildning, säger Celine Osukwu.

Bharti Singh Chauhan i Rajasthan menar att kampen för flickors och kvinnors rättigheter måste föras dygnet runt, årets alla dagar, och att det handlar om frågor som hänger samman.

– För att bryta den onda cirkeln av våld räcker det inte med att sätta stopp för att unga flickor blir bortgifta. Flickor måste även få gå i skolan och ges den frihet de behöver för att uppnå sina mål och erkännas den värdighet de behöver för att kunna leva ett lyckligt liv, säger Bharti Singh Chauhan.

För att bryta den onda cirkeln av våld räcker det inte med att sätta stopp för att unga flickor blir bortgifta. Flickor måste även få gå i skolan och ges den frihet de behöver för att uppnå sina mål och erkännas den värdighet de behöver för att kunna leva ett lyckligt liv.

Bharti Singh Chauhan, organisationen Praveenlatha Sansthan

Sally Mboumien framhåller att kampanjer mot våld måste föras med en förståelse för den lokala kontexten, och även involvera män. Av det skälet understryker hon att könsbaserat våld slår mot hela samhällen och mot utvecklingen.

– Att fördöma människor för kulturella sedvänjor är inte rätt metod för att göra sig av med dem. Vi måste få människor att förstå varför dessa sedvänjor är skadliga, vilka skador de ger upphov till och hitta samarbeten för att kunna sätta stopp för dem, säger hon.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan