Utrikes #93/2017

Honduras: ”Kan vara en konfrontation på gång”

Anhängare till Oppositionsalliansen i Honduras huvudstad Tegucigalpa på måndagen. När drygt 50 procent av rösterna hade räknats uppges Oppositionsalliansen ha lett med omkring fem procentenheter. Foto: Rodrigo Abd/TT

Salvador Nasralla och den nybildade Oppositionsalliansen ser ut att gå mot seger i presidentvalet i Honduras. Men samtidigt växer oron över vad som kan komma att hända om högerpartiets sittande president Juan Orlando Hernández inte frivilligt väljer att släppa ifrån sig makten.

Valet i Honduras har av politiska experter beskrivits som ett lopp mellan diktatur och demokrati. Missnöjet med den sittande högerpresidenten och hans konservativa Partido Nacional har varit stort under de senaste åren.

Trots att valet ägde rum i söndags hade det under tisdagseftermiddagen fortfarande inte kommit något officiellt valresultat. Men när drygt 50 procent av rösterna hade räknats ska den nybildade Oppositionsalliansen med Salvador Nasralla i spetsen ha lett med omkring fem procentenheter, enligt flera internationella medier. Alliansen är en bred samling av partier och rörelser och består av allt från Vänsterpartiet Libre till socialdemokrater och liberaler, och har många anhängare bland framförallt landets unga befolkning.

– Jag är er nye president, skrev Nasralla på Twitter under tisdagen.

Men Juan Orlando Hernández har fortfarande inte erkänt sig besegrad och rösträkningen går långsamt. Något som fått oppositionen att anklaga högerpartiet för försök till valfusk, då de kontrollerar alla betydelsefulla institutioner, däribland valmyndigheten i landet.

– Allt pekar på att Nasralla vunnit men jag tror att det kan vara en konfrontation på gång.

Det säger Francisco Contreras från Latinamerikagrupperna, som följer utvecklingen noga. Enligt honom beror mycket av de kommande dagarnas utveckling på hur bland annat armén ställer sig. Men även USA:s och näringslivets inställning är betydande när det gäller Honduras framtid.

Trots att Oppositionsalliansen består av flera partier och grupper på vänsterkanten räknas Salvador Nasralla som liberal. Han och den nybildade rörelsen har främst gått till val på att få ett slut på den omfattande korruptionen i landet, men har också flaggat för sociala reformer på främst landsbygden.

Ett officiellt valresultat väntas presenteras först imorgon, torsdag, men kan även dröja längre än så.

– Om ingen av de båda presidentkandidaterna frivilligt erkänner sig besegrade kommer folk att gå ut på gatorna. Och blir det då konfrontationer kan det bli rätt allvarligt och våldsamt, och det riskerar dessutom att leda till något långvarigt, säger Francisco Contreras till Arbetaren.

Visar det sig att Oppositionsalliansen kommer till makten kan det även ses som en revansch för den tidigare vänsterpresidenten Manuel Zelaya, som avsattes i en hårt kritiserad statskupp 2009. Han beskrivs som nära allierad med Nasralla och leder vänsterpartiet Libre, som är tongivande i alliansen.

Zelaya störtades bland annat på grund av att han drev frågan om att försöka införa möjligheten att ställa upp som presidentkandidat en andra mandatperiod, något som tidigare varit olagligt. Det har dock den nuvarande högerpresidenten Juan Orlando Hernández gjort, vilket väckt hård kritik från oppositionen, och under dennes tid vid makten har flera allvarliga korruptionsskandaler rullats upp i landet.

Honduras är ett av Latinamerikas fattigaste länder med stora klasskillnader. Enligt Världsbanken lever mer än 60 procent av befolkningen i fattigdom och brottsligheten är hög.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga