Ny rapport om Burmas mord på rohingyafolket

Barn som bränns levande och mördas med machete. Nya fasansfulla vittnesmål strömmar nu in från de många rohingyer som flytt Burma den senaste tiden. Samtidigt sitter den tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi kvar vid makten.

Utrikes
Ytterligare en rapport om Burmas behandling av den muslimska minoriteten rohingya, denna gång från Rädda Barnen, visar på ohygglig grymhet och ett systematiskt dödande av civila, både barn och vuxna.
Foto: A.M. Ahad/TT

Hela 60 procent av de över 600 000 rohingyer som tvingats fly från Burma till Bangladesh under hösten är barn. De ofattbara övergreppen som minoritetsgruppen utsatts för av den burmesiska militären går knappt att beskriva med ord. Nu kommer ytterligare vittnesmål genom en rapport från Rädda Barnen som visar på ohygglig grymhet och ett systematiskt dödande av civila, både barn och vuxna.

I princip alla barn som organisationen pratat med har sett en nära anhörig mördas av militären. Många har även utsatts själv och några berättar öppet om grova våldtäkter, massakrer och spädbarn som bränts levande till döds. Ändå fortsätter förföljelsen och det bestialiska våldet trots att flera människorättsorganisationer kräver ett omedelbart stopp på det som av FN definieras som etnisk rensning.

I de redan överfyllda flyktinglägren i Bangladesh beskrivs läget som akut. Sjukdomar sprids och de flesta som kommit bär på svåra trauman.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi som tidigare tilldelats Nobels fredspris har fortfarande inte kritiserat militären trots stora protester från omvärlden.