Utrikes #90/2017

Ny rapport om Burmas mord på rohingyafolket

Ytterligare en rapport om Burmas behandling av den muslimska minoriteten rohingya, denna gång från Rädda Barnen, visar på ohygglig grymhet och ett systematiskt dödande av civila, både barn och vuxna. Foto: A.M. Ahad/TT

Barn som bränns levande och mördas med machete. Nya fasansfulla vittnesmål strömmar nu in från de många rohingyer som flytt Burma den senaste tiden. Samtidigt sitter den tidigare fredspristagaren Aung San Suu Kyi kvar vid makten.

Hela 60 procent av de över 600 000 rohingyer som tvingats fly från Burma till Bangladesh under hösten är barn. De ofattbara övergreppen som minoritetsgruppen utsatts för av den burmesiska militären går knappt att beskriva med ord. Nu kommer ytterligare vittnesmål genom en rapport från Rädda Barnen som visar på ohygglig grymhet och ett systematiskt dödande av civila, både barn och vuxna.

I princip alla barn som organisationen pratat med har sett en nära anhörig mördas av militären. Många har även utsatts själv och några berättar öppet om grova våldtäkter, massakrer och spädbarn som bränts levande till döds. Ändå fortsätter förföljelsen och det bestialiska våldet trots att flera människorättsorganisationer kräver ett omedelbart stopp på det som av FN definieras som etnisk rensning.

I de redan överfyllda flyktinglägren i Bangladesh beskrivs läget som akut. Sjukdomar sprids och de flesta som kommit bär på svåra trauman.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi som tidigare tilldelats Nobels fredspris har fortfarande inte kritiserat militären trots stora protester från omvärlden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga