Inrikes #89/2017

Regeringen backar om assistansersättning

Kritiken mot regeringen har varit stark. Här en manifestation på Norra Latins skolgård i Stockholm i december förra året. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen backar nu i frågan om assistansersättning och fryser tills vidare de så kallade tvåårsomprövningarna. Det meddelades vid en pressträff under tisdagseftermiddagen

Frågan om assistansersättningen har varit infekterad och orsakat omfattande protester den senaste tiden. Anledningen är regeringens tidigare instruktioner till Försäkringskassan om att skärpa bedömningarna av bland annat funktionshindrades rätt till assistans.

Under tisdagseftermiddagen meddelade dock barn- och äldreminister Åsa Regnér att regeringen nu backar i frågan och därmed stoppar Försäkringskassans omdiskuterade tvåårsomprövningar och i stället går tillbaka till systemet att även väntetider på beslut ger rätt till assistans.

– Vi gör det här skyndsamt. Människors liv måste kunna gå ihop, säger Åsa Regnér i ett uttalande samtidigt som hon förklarar att de tidigare reglerna skapat stor oro för många som är beroende av assistans i vardagen.

Kritiken mot regeringen har varit stark. Inte minst från personer som drabbats och riskerat att drabbas av de tidigare hårdare reglerna. Men även från oppositionen.

Tisdagens besked innebär bland annat att tusentals beslut om assistansersättning nu läggs på is i väntan på att en utredning om ny lag blir klar i slutet av nästa år, rapporterar Sveriges Radio.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984