Utrikes #89/2017

Hjälporgan varnar för humanitär kris i Kongo

En pojke som skadats svårt under sin tid som barnsoldat i Kasai i Kongo. Barn är extra utsatta i den mycket våldsamma konflikt som härjar landet. Foto: Patrick Rose/UNICEF/TT

Kongo-Kinshasa står inför en humanitär kris och världssamfundet måste agera innan läget förvärras ytterligare. Den varningen kommer nu från biståndsorganisationer.

De senaste månaderna har de etniska striderna i sydöstra Kongo förvärrats, vilket lett till att mängder av människor har tvingats på flykt och lider brist på mat. Under bara det senaste året uppges nästan två miljoner människor ha tvingats på flykt, varav en stor andel är barn.

Redan innan var Kongo-Kinshasa det land i världen där flest människor tvingats bort från sina hem. Förra månaden förklarade FN att Kongo nu ligger på den högsta humanitära krisnivån, lika högt som Syrien, Irak och Jemen.

– Larmklockorna ringer högt och tydligt, säger Ulrika Blom vid Norska flyktingrådet, NRC, i ett uttalande.

Hon påpekar att FN-systemet endast utlyser den högsta krisnivån för de allra svåraste och mest utmanande nödsituationerna.

– Det sker när hela biståndssystemet måste agera och svara gentemot de kolossala behoven.

Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, finns det över tre miljoner människor i regionen Kasai som lider stor brist på mat, vilket förvärrar undernäringen.

– Upp emot 250 000 barn kan svälta i Kasai inom de kommande månaderna om inte tillräckligt med näringsriktig mat når fram snabbt, säger WFP:s chef David Beasley, som nyligen besökt Kongo.

NRC uppger att 80 procent av dem som lever i flyktingläger i provinsen Tanganyika saknar tillgång till rent vatten, vilket ökar riskerna för att kolera ska bryta ut.

Både WFP och NRC arbetar nu hårt för att bemöta krisen, men biståndsorganen lider av bristande finansiering och har problem att nå ut med hjälpen. Det finns många stridande grupper i landet, vägarna är dåliga och dessutom är en regnperiod på väg, vilket ytterligare försvårar arbetet med att nå ut med humanitära insatser.

David Beasley säger att det som nu behövs är snabba insatser för att få ett slut på konflikten och nå ut med hjälp, för att förhindra ett mer ”långvarigt kaos”. Enligt honom har vissa familjer kunnat återvända till sina hem i Kasai, men många vågar inte arbeta på sina åkermarker av rädsla för att utsättas för fler attacker.

De långvariga konflikterna i Kongo har lett till att åtta miljoner människor i landet är i behov av hjälp och skydd. Den senaste utvecklingen av krisen hänger delvis samman med att president Joseph Kabila sitter kvar vid makten trots att hans mandat löpte ut i december förra året.

David Beasley berättar att han under sitt besök i landet träffat överlevande som berättat fruktansvärda historier om halshuggningar och sexuellt våld.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga