Inrikes #88/2017

Två sektnazister utesluts ur Byggnads

Byggnads och förbundsordförande Johan Lindholm hänvisar till fackets stadgar när de nu sparkar ut två medlemmar som är organiserade nazister. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Två medlemmar i den militanta nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, har uteslutits ur Byggnads. Facket menar att nazisternas agerande är oförenligt med förbundets stadgar.

Det var den 31 oktober som Byggnads förbundsstyrelse beslutade att utesluta två medlemmar på grund av deras engagemang i Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

I fackets stadgar står det bland annat att personer kan uteslutas om medlemmarna stödjer sådan verksamhet som är oförenligt med organisationens ändamål eller om de på annat sätt uppträder illojalt.

Det är den skrivningen som förbundet lutat sig mot när de fattade beslutet.

– Styrelsen har informerat dem och de har naturligtvis rätt att överklaga, men det är ingenting vi än så länge känner till om de kommer att göra. Men beslutet är som sagt grundat på att vi känner till att de på ett eller annat sätt är aktiva och engagerade i organisationen, säger Byggnads kommunikationschef, Karin Lindström, till Arbetaren.

NMR har flera gånger hetsat mot Byggnads sedan facket bland annat uppmärksammat ojämlikheter i arbetslivet och visat sitt stöd för kvinnor som vågat trotsa könsnormer.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga