Inrikes #85/2017

Taxi-vd dömd för fysisk attack mot anställd

Allonias Sebhatu, som attackerades av Sverigetaxis vd Claes Löfvenberg, säger till Arbetaren att han ser domen som en seger och att han kommer att fortsätta att kämpa om hovrätten tar upp det. Foto: Tomas Oneborg/TT

Chefen för Sverigetaxi i Stockholm, Claes Löfvenberg, dömdes i förra veckan för skadegörelse. Anledningen är händelsen under protesterna mot företaget våren 2016 då han slog en telefon ur handen på en anställd.

Arbetaren rapporterade om händelserna 2016, den vår då hundratals taxi- och färdtjänstförare i staden protesterade mot låg de låga ersättningarna inom branschen.

Vid en protestaktion utanför dåvarande Taxi 020:s huvudkontor, där förarna bland annat krävde kollektivavtal, kom vd:n Claes Löfvenberg ut och slog mobiltelefonen ur händerna på föraren Allonias Sebhatu. Detta i samband med att Sebhatu filmade protesten.

Filmen spreds sedan snabbt via sociala medier och orsakade stor ilska bland många fackligt aktiva runt om i landet.

Sedan den här händelsen har flera kollegor vittnat om en obehaglig stämning på arbetsplatsen.
Allonias Sebhatu, taxiförare

Förra veckan dömdes Claes Löfvenberg, nu chef för Sverigetaxi i Stockholm som nyligen gått ihop med Taxi 020, till 40 dagsböter på sammanlagt 40 000 kronor. Han ska även betala skadestånd till Allonias Sebhatu.

Claes Löfvenberg.
Claes Löfvenberg. Foto: Svenska taxiförbundet

Tingsrätten skriver bland annat i sin dom att:

”Det är ställt utom rimligt tvivel att Claes Löfvenberg med uppsåt slagit mot Allonias Sebhatus arm eller hand, och han även insett att agerandet innefattat en avsevärd risk för att mobiltelefonen kunde skadas och att han varit likgiltig inför ett förverkligande inför risken”.

Själv menar Claes Löfvenberg dock att han är oskyldig och att han utsattes för en provokation i och med protesten. Han har också meddelat att domen kommer att överklagas.

Allonias Sebhatu säger till Arbetaren att det känns jätteskönt med domslutet och att han kommer att fortsätta kämpa för att få rätten på sin sida om fallet tas vidare.

– Jag ser det här som en seger och är glad att vi kunnat visa hur företaget arbetar. Sedan den här händelsen har flera kollegor vittnat om en obehaglig stämning på arbetsplatsen, därför är det bra att Löfvenbergs beteende kommer upp till ytan, säger Allonias Sebhatu till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga