Inrikes #84/2017

Varannan arbetsköpare brister i arbetsmiljön

Arbetsmiljöverket har granskat 1700 arbetsplatser, bland annat i callcenter-branschen. 900 av dem får nedslag på arbetsmiljöarbetet. Foto Robert Henriksson/TT

Över hälften av alla arbetsplatser i Sverige brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Det visar en ny granskning av Arbetsmiljöverket. Ofta är det arbetsplatser med många unga som har sämst arbetsmiljö.

1700 arbetsplatser har granskats och Arbetsmiljöverket menar att arbetsköparna framöver måste bli mer engagerade i arbetet med att förebygga bland annat olyckor på jobbet. Av de undersökta arbetsplatserna fick 900 anmärkningar i rapporten.

Granskningen gäller företag inom bland annat callcenter-branschen, hotell- och restaurang, magasinering och kommunikation. Branscher där en stor del unga arbetar och där arbetsolyckor och sjukfrånvaro ökat sedan 2012.

– Arbetsmiljöverket kommer att följa upp de som fått krav på förbättringar med förnyade inspektioner under januari och februari 2018, säger Lena Lindskog, projektledare på inspektionsenheten vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Målet med granskningen är, enligt Arbetsmiljöverket, ett hållbart arbetsliv för människor i alla åldrar och inspektionen är en del av en större kampanj som just nu drivs i samtliga 28 EU-länder samt Island och Norge.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga