Inrikes #81/2017

Strandad förhandling om skärgårdstrafiken

Skärgårdsfartyget Blidösund i Stockholm. Enligt fackförbundet Seko är parterna i skärgårdstrafiken oense om hur låglönesatsningen för de anställda ska införas. Foto: Hasse Holmberg/TT

Förhandlingarna mellan Seko och arbetsköparorganisationen Almega om ett nytt avtal för skärgårdstrafiken har brutit samman. Återigen är det låglönesatsningen som blivit tvistefråga.

Trots förlängt avtal för skärgårdstrafiken för att hinna förhandla fram ett nytt bröt förhandlingarna mellan parterna samman under tisdagen.

Återigen är det LO:s låglönesatsning som är stötestenen, och återigen är det Almega som är arbetsköparpart i förhandlingarna. Enligt den fackliga motparten Seko har Almega nu i stället sagt upp avtalet, vilket innebär att det om en vecka råder avtalslöst tillstånd.

– Almega vill inte betala låglönesatsningen full ut. För oss finns inte något annat alternativ. Men hur vi ska gå vidare har vi inte tagit ställning till än, säger Chang Strömberg, ombudsman på Seko Sjöfolk, till Sekotidningen.

Almega vill inte betala låglönesatsningen full ut. För oss finns inte något annat alternativ.
Chang Strömberg, ombudsman, Seko Sjöfolk, till Sekotidningen

Enligt facket är parterna oense om hur låglönesatsningen ska införas. Facket kräver att alla med en lön under 24 000 kronor i månadslön ska få ett kronpåslag för att höja hela gruppen lika. Almega å sin sida vill att den särskilda lönehöjningen för de under 24 000 kronor i lön ska räknas i procent, vilket kommer att höja de med lägst lön mindre än de som ligger närmare 24 000 kronor.

Skärgårdsavtalets lägsta tarifflöner ligger på 18 000 kronor och för att komma över 24 000 kronor måste man ha ha höjt sin lön i fyra steg.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga