Inrikes #79/2017

”För mig var det så självklart att slå larm”

På lördag tar Lisen Brunberg emot civilkuragepriset i Göteborg. Foto: Kim Fredriksson

Sista dagen som provanställd fick hon sparken efter att hon slagit larm om farorna med ensamarbete på LSS-boendet hon arbetade på. Årets civilkuragepris till fackkämpen Björn Söderbergs minne, som delas ut av SAC Syndikalisterna, tilldelas Lisen Brunberg som trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på jobbet.

Det var hösten 2016 som Lisen Brunberg, då provanställd på ett Attendos LSS-boende i Partille, larmade om farorna med ensamarbete nattetid på arbetsplatsen. Något som innebär risker för de anställda och som tidigare lett till dödsfall då boende attackerat vårdare på andra arbetsplatser.

Civilkuragepriset

Civilkuragepriset delas traditionsenligt ut den 15 oktober till en person som visat mod och civilkurage i kampen mot orättvisor och missförhållanden på sin arbetsplats.
SAC instiftade priset till minne av syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister sedan han avslöjat att en ledande nazist blivit förtroendevald i sin fackförening. Mordet på Björn Söderberg var kulmen på en serie av nazistiska dåd 1999 och föregicks av ett bilbombsattentat mot ett journalistpar i Nacka och polismorden i Malexander.
Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen till en av de största antifascistiska samlingarna i modern tid.

Anmärkningen från Lisen Brunberg fick facket att agera och ledde till att det regionala skyddsombudet lade ett skyddstopp på ensamarbete nattetid. Kort efter anmälan fick Lisen Brunberg dock beskedet att hon inte skulle få jobba kvar, trots att hon tidigare fått goda omdömen från cheferna och var omtyckt av sina arbetskamrater.

– Jag blev helt tom när chefen berättade det, men kopplade det ganska direkt till att det hade med mitt fackliga engagemang att göra, säger Lisen Brunberg, som i dag arbetar på ett annat boende, till Arbetaren.

”Det hade varit enkelt för henne att blunda för problemen och väntat med att rapportera säkerhetsbristerna tills hon blivit fast anställd. Men trots att hon riskerade sin anställning – och därigenom sin ekonomiska trygghet – valde hon att agera osjälviskt och solidariskt med sina arbetskamrater och de boende. En sådan solidaritet blir mer och mer sällsynt i tider som dessa när allt fler har osäkra anställningar och rädslan för att säga emot sina chefer ökar”, skriver SAC:s centralkommitté i motiveringen.

– Det här känns som en bekräftelse på att det finns en rättvisa någonstans. Men för mig var det så självklart att slå larm att jag är chockad över att få priset, säger Lisen Brunberg.

Årets prisceremoni äger rum på lördag, den 14 oktober, i Göteborgs LS lokal vid Järntorget och manifestationer kommer samtidigt att hållas på flera håll runt om i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga