Utrikes #79/2017

Gräsrotsuppror på fackfientliga Ryanair

Ryanairs vd Michael O´Leary har gjort sig känd för sin avsky mot facket. Foto: Niall Carson//TT

Missnöjet bland piloterna på Ryanair bubblar. Nu cirkulerar ett upprop bland piloterna att bilda ett europeiskt pilotfack som kan stå upp mot ledningen. Detta trots att vd:n lovat att aldrig befatta sig med fackföreningar.

Flygbolaget Ryanairs vd Michael O´Leary är känd för sin antifackliga inställning och tills nu har han sluppit befatta sig med facket. Men nu pyr missnöjet bland piloterna på lågprisjätten över hela Europa.

Den irländska tidningen The Independent har tagit del av ett upprop från bolagets piloter om att bilda ett internationellt pilotfack som på allvar kan ta tag i problemen på företaget.

– Piloter i hela Europa går samman nu och håller möten. Det är väldigt upprört bland besättningarna och det finns en möjlighet att det de kommer att agera mot företaget, genom exempelvis massjukskrivningar eller vägran att göra annat än vad anställningsavtalet innebär, säger en anonym pilot till brittiska Daily Mail.

Vittnesmål från piloter på det irländska flygbolaget med löner, säkerhet och svåra arbetsvillkor har förekommit sporadiskt. Men hittills har piloterna inte kunnat tala med en röst eftersom företaget inte vill ha med fackföreningar att göra.

Michael O´Leary har inte backat för att tala klarspråk gällande sin inställning till facket och sade för en månad sedan att ”helvetet kommer att frysas till is” innan han tillåter fackföreningar i företaget. På en pressträff under torsdagen kommenterade han att aktioner från personalen skulle innebära indragna löneförhöjningar.

– Vi har lite godsaker att diskutera, men om piloterna är olydiga, kommer det innebära att den diskussionen är över, sade Michael O´Leary på pressträffen.

Hittills har företaget inte heller befattat sig med fackliga organisationer. I stället har företaget ständigt hänvisat till företagets egna råd för personalfrågor. Men sommarens schemakollaps, vilket innebar att 2000 flygningar ställdes in, verkar ha blivit droppen.

Piloter som säger sig representera kollegor baserade i 15 olika europeiska länder uppmanar nu alla anställda att snacka ihop sig om att starta ett verkligt fack som kan förhandla om kollektivavtal. Men de förväntar sig mothugg från ledningen.

”Det är fullt möjligt att läget kommer att förvärras innan det blir bättre. Förvänta er att ledningen kommer att bekämpa förändring med alla till buds stående medel. Det kommer att kräva förluster”, skriver piloterna i brevet, citerar brittiska The Guardian.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga