Inrikes #79/2017

Fortsatta strider om undersköterskesatsning

Kommunals så kallade undersköterskesatsning har skapat en utdragen konflikt om vilka grupper av vårdpersonal som ska omfattas av den. Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetsköpare och Kommunal fortsätter bråka om vilka som ska få ta del av undersköterskesatsningen. Nu vägrar arbetsköparna inom den privata omsorgen inkludera LSS-personal i satsningen, vilket fått Kommunal att hota med att gå till Arbetsdomstolen.

Arbetsköparna inom den privata omsorgen vill inte inkludera LSS-personal i undersköterskesatsningen. Det gör dem till ännu en grupp som riskerar snuvas på de pengarna som skulle höja lönenivån för yrkeskategorin.

Men Kommunal hotar nu att ta frågan till Arbetsdomstolen, AD, och kallar därför flera arbetsköpare till tvisteförhandling.

– Vi kommer ha lokala tvisteförhandlingar på 400 medlemmar om kollektivavtalsbrott, säger Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal, till Kommunalarbetaren.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur grupp efter grupp som förväntat sig ta del av satsningen fått reda på att de inte är aktuella för löneförhöjning. I huvudsak är det arbetsköparnas inställning att bara de som formellt har titeln undersköterska ska inkluderas som satt käppar i hjulet.

Men när parterna inom den privata omsorgen innan sommaren meddelade att de var överens trodde många att bråken åtminstone skulle utebli denna gång. I överenskommelsen listade man fyra kriterier för satsningen.

Det formulerades då tydligt att titulaturen inte ska vara avgörande, men nu faller det i stället på formuleringen ”samt att företaget kräver undersköterskeutbildning för tjänsten”.

– Samtliga fyra kriterier ska uppfyllas, säger Linn Bentley förhandlingschef på Kommunals motpart Vårdföretagarna till tidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga