Utrikes #78/2017

Brittiska postanställda i strejk på Black Friday

Storbritanniens brevvolymer har minskat med 40 procent under de senaste tio åren, sedan människor i allt högre grad föredrar e-post. En postarbetare hos Royal Mail tjänar efter ett års anställning ungefär motsvarande 21 000 kronor i månaden. Foto: Alastair Grant/TT

Över 70 000 postanställda, organiserade i det brittiska facket CWU, har röstat för att gå ut i strejk den 23 och 24 november. Bakgrunden är en konflikt om Royal Mails nya pensionssystem som är tänkt att införas nästa år.

Storbritanniens postväsende Royal Mail kan få se sin första strejk sedan privatiseringen i oktober 2013 till följd av en konflikt som rör pensioner, arbetstider och lön. De anställda har röstat om att lägga ned arbetet den 24 november, vilket är den stora shopping- och readagen Black Friday som inleder julhandeln, samt påföljande lördag.

Arbetsköparen Royal Mail har svarat med att CWU, facket för kommunikationsarbetare, inte har någon laglig rätt att vidta stridsåtgärden just på Black Friday enligt ett avtal undertecknat 2013. En strejk skulle slå ut stora delar av paketleveranserna inför jul.

CWU tillkännagav resultatet av strejkomröstningen i tisdags, vilket visade att av de nästan 75 procent av deras 111 000 medlemmar som röstade sade 89 procent ja till strejk. Det är det första steget i prövningen mot regeringens nya fackföreningsfientliga lag, Trade Union Act, som kräver att över 50 procent av medlemmarna måste rösta ja för att en stridsåtgärd ska vara legitim.

Det är framför allt Royal Mails nya pensionssystem som är planerat att införas i april nästa år som väckt fackets vrede. Företaget avser att slopa de nuvarande pensionsavsättningarna till de anställdas pensioner och ersätta dem med en ny form av förmånsbestämd pension.

– Våra medlemmar är under attack. De blir uppmanade att jobba snabbare, hårdare och billigare samtidigt som de förlorar sina förmåner, säger CWU: s generalsekreterare Dave Ward i ett pressuttalande.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga