Inrikes #77/2017

”NMR vill visa att de inte låter sig köras över”

Trots praktfiaskot i Göteborg i lördags kommer Nordiska motståndsrörelsen snart att vara tillbaka på gatorna i Göteborg. Det menar experter på organisationen som Arbetaren pratat med. Men genom de allt mer våldsamma metoderna riskerar nazistsekten att tappa medlemmar.

Fiaskot var ett faktum redan under lördagseftermiddagen. Nordiska motståndsrörelsen, NMR, lyckades inte gå en meter av den planerade demonstrationsrutten och trots stor ansträngning för att locka deltagare slöt endast hälften av det förväntade antalet nazistdemonstranter upp.

NMR har de senaste månaderna lagt ned mycket energi på att göra lördagens uppmärksammade demonstration till den största i organisationens historia. Stora resurser har under sensommaren lagts på att samla så många som möjligt under parollen ”Revolt mot förbrytarna”. Förhoppningen var att få 1 000 deltagare.

Resultatet visade sig dock bli ett helt annat. Endast omkring 500 personer slöt upp, och marschen avbröts innan de ens hunnit fram till sin samlingsplats. Ett tjugotal nazister greps också efter att delar av tåget attackerat polisen vid ett utbrytningsförsök.

Under demonstrationsförsöket strömmade missnöjda kommentarer in på Nordiska motståndsrörelsens hemsida. Många nazistsympatisörer uppgav att de var besvikna och kallade arrangemanget för ett fiasko. Men NMR själva försökte redan dagen efter ge en annan bild av de inträffade och kallar den avbrutna demonstrationen för en moralisk seger.

– Jag tror att kostnaderna för dem kan bli väldigt stora efter det här, säger Mathias Wåg från Researchgruppen, som länge kartlagt Nordiska motståndsrörelsen och andra nazistiska och högerradikala organisationer i Sverige.

Mathias Wåg, Researchgruppen.
Mathias Wåg, Researchgruppen. Foto: Privat

Han menar att ribban nu höjts för dem som vill demonstrera med NMR och att många sympatisörer därför kommer att välja bort organisationen framöver. Scenerna från hur nazisterna attackerar polisen och hur flera av dem grips, samt den massiva antifascistiska uppslutningen, kan få må många anhängare att dra sig från att i fortsättningen gå med i liknande demonstrationer.

Däremot tror Mathias Wåg att NMR väldigt snart kommer att vara tillbaka på gatorna i Göteborg.

– Göteborg kommer att bli viktigt för dem nu. För att visa att de inte knäcktes av vad som hände, det är väldigt centralt i deras image.

Mathias Wåg har efter demonstrationen i lördags noga följt hur både NMR och andra fascistorganisationer resonerat kring det som inträffade.

– På konkurrerande forum är folk väldigt kritiska. Många inom andra rörelser på samma kant är skeptiska till hur NMR agerade.

Kostnaderna för att vara med har ökat i och med det här.
Mathias Wåg, Researchgruppen

Kan det här komma att orsaka splittringar inom Nordiska motståndsrörelsen tror du?

– Kanske inte splittringar men däremot avhopp. Kostnaderna för att vara med har ökat i och med det här, och de kommer ju knappast att minska på militansnivån, för de vill visa att de inte låter sig köras över, säger Mathias Wåg.

Av de 23 NMR-aktivister som greps för våldsamt upplopp släpptes samtliga under måndagen. Misstankarna mot dem kvarstår dock fortfarande.

En person som polisen beskriver som motdemonstrant greps också och begärdes under tisdagen häktad. Samtidigt kommer rapporter om högerradikaler som med hjälp av maskering beblandat sig med de drygt 10 000 antifascisterna för att provocera fram våld och kartlägga vänsteraktivister.

Genom skärmdumpar från Facebook sprids bland annat bilder på den välkände antisemiten och nätaktivisten Bechur Rabani med uppdragen luva och täckt ansikte går runt och filmar bland de många motdemonstranterna. Något han själv också erkänner på sin egen Facebooksida och genom en film han sprider på Youtube.

I början av veckan intervjuades dessutom den välkända och brottsdömda NMR-aktivisten Emil Hagberg av en fascistanknuten radiopodd. Där berättar han om sina upplevelser från lördagens demonstration och förklarar att han fått ett sms från en person som sägs vara knuten till en av Göteborgs fotbollsfirmor.

– Någon som verkar vara huligan, han och hans kompisar hade tydligen varit ute och röjt runt (bland antirasisterna, reds anm.). Sedan har jag sett filmer där man först trodde att det var antirasisterna som bråkade sinsemellan men det var de, huliganerna. Men jag har inte fördjupat mig i det där, utan jag har bara skrivit ”kanon”, säger Emil Hagberg i podden.

Den aktuella passagen i radiopoddsamtalet går att lyssna på här.

Även på nazisternas hemsida beskriver NMR-sympatisörer i kommentarsfält hur de gömt sig bland motdemonstranterna för att försöka uppvigla till kaos.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga