Inrikes #77/2017

Bostadsbolag profiterar på utsatta hyresgäster

Ronna i Södertälje (bilden) är ett av de områden där lägenheter hyrts ut till jättehyror. Foto: Marc Femenia/TT

En kedja av bostadsbolag hyr ut miljonprogramslägenheter i städernas utkanter till utsatta för tre gånger grundhyran. Vanligtvis står skattebetalarna för notan. Några hyresgäster som själva fått betala tog ärendet till hyresnämnden – och vann.

En sliten trea i ytterstadsdelen Tensta i Stockholm för 18 500 kronor i månaden. En tvåa i Ronna, Södertälje, för 13 900 kronor.

Det är två exempel på uthyrningar till arbetslösa fattiga som gett extra klirr i kassa för en kedja av tre bostadsbolag. Hyresnivån är olaglig och enligt ett avslöjande i tidningen Hem & hyra skickas notan till socialtjänsten och därmed skattebetalarna.

– Vi har märkt att andrahandshyrorna har gått upp. Folk känner till vår högsta godtagbara ersättning och lägger sig där, säger Rickard Albrektsson, biträdande enhetschef på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholm, till tidningen.

Folk känner till vår högsta godtagbara ersättning och lägger sig där.
Rickard Albrektsson, biträdande enhetschef, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholm, till Hem & hyra

Bostadsbolaget D. Carnegie, en av landets största privatvärdar, har köpt upp ett stort antal fastigheter i miljonprogrammen i Mellansverige. Ett hundratal av dessa har de sedan hyrt ut till företaget Pomeroll AB. De hyr i sin tur ut dem till ett tredje företag, Centoria, som erbjuder socialtjänsten att hyra dem för ockerpris.

För varje led läggs tusentals kronor på hyran. Lägenheten i Tensta för 18 500 kronor har egentligen en grundhyra på 6 500 kronor i månaden. Enligt Rikard Albrektsson är det så svårt att hitta lägenheter i bostadsbristens storstäder att socialtjänsten får ta vad de kan få. Ofta får de erbjudanden av företag om att få hyra lägenheter till skyhöga hyror och oftast tackar det nej. Men i fallet med de tre bostadsföretagen lovade Centoria att det fanns chans för de boende att få ett förstahandskontrakt. Det blev det inget av.

– Hade vi inte varit en seriös aktör på marknaden hade vi inte jobbat med ett 60-tal kommuner, säger Siamak Bastani, ordförande i Centoria, till tidningen Hem & hyra.

D. Carnegies vd säger till tidningen att uthyrningen från deras sida var ett försök att göra samhällsnytta. Han säger sig vara ovetande om hur mycket pengar som sluthyrorna landar på.

– Det var inte så här vi hade tänkt oss att det skulle bli. Huvudspåret nu är att vi avvecklar samarbetet med Pomeroll, säger han till Hem & Hyra.

Även om socialtjänsten står för kostnaden i de flesta fallen har det hänt att personerna som hyrt fått ett arbete. Då betalar kommunen inte längre hyran, men den stannar kvar på samma höga nivå.

– Jag ringde till en vän och grät, vi hade inte pengar till mjölk och bröd och jag fick låna 500 kronor tills jag fick barnbidrag, säger en av hyresgästerna till Hem & hyra.

Men i och med att hyran övergick till privat betalning, innebar det också en öppning. Hyresgästen Fatima Jarrow tog då fallet hyresnämnden som konstaterade att hyran var oskälig. Centoria tvingades då betala tillbaka över 62 000 kronor. Familjen som hyrde lägenheten i Tensta gjorde detsamma, med samma resultat. I det sista fallet fick Centoria betala familjen över 110 000 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga