Utrikes #76/2017

Utbredd ödeläggelse efter orkanen Maria

Dominicas invånare är än en gång hårt drabbade av omfattande ödeläggelse. Foto: Carlisle Jno Baptiste/TT

För drygt en vecka sedan drog orkanen Maria in över den lilla önationen Dominica. Premiärminister Roosevelt Skerrit vittnar om omfattande skador.

Orkanen Maria drog in över önationen Dominica med vindar på över 72 meter per sekund. Hittills har minst 15 personer bekräftats döda.

– Det finns ett stort behov av mat, vatten, material till tak och sängar till de hundratals människor som är strandsatta i eller utanför det som är kvar av deras hem. Landet befinner sig i ett töcken – det finns ingen elektricitet eller något rinnande vatten, säger premiärministerns rådgivare Hartley Henry.

Han berättar om en utbredd ödeläggelse. Bostäder har skadats eller förstörts. Alla tillgängliga offentliga byggnader används som tillfälliga bostäder.

I en serie dramatiska inlägg på Facebook skrev premiärminister Roosevelt Skerrit om att vindar slitit bort taken överallt, även på hans egen bostad. Han själv räddades från bostaden.

Hartley Henry uppger att människor som gått uppemot 24 kilometer till Dominicas huvudstad Roseau berättat om en total förstörelse av bostäder, vägar och odlingar längs rutten.

– Nu behövs akuta leveranser med helikopter av mat, vatten och presenningar till byar långt utanför städerna. Vattnet i hamnen i Roseau är nu tillräckligt lugnt för att kunna ta emot fartyg med nödleveranser och andra former av stöd, säger han.

Gaston Brown, premiärminister i Antigua och Barbuda, uppger att han talat med Roosevelt Skerrit under natten då taket slets av från premiärministerns hus.

– Vi har ett lager av förnödenheter här. Vi väntar på klartecken för att kunna skicka en helikopter som står redo att flyga till Dominica.

Vi har blivit offer för klimatförändringarna till följd av de stora industriländernas hejdlösa användning av fossila bränslen.
Gaston Brown, premiärminister i Antigua och Barbuda

Dominica höll på att återhämta sig efter den katastrof som inträffade i augusti 2015 då den tropiska stormen Erika drog in över ön. Fler än 24 människor miste livet och nästan 600 personer blev utan bostad.

Skadorna beräknades till motsvarande mer än en miljard dollar. Enligt premiärminister Roosevelt Skerrit kastades landet 20 år tillbaka i tiden.

Roosevelt Skerrit och hans motsvarigheter i andra länder i Karibien har länge hävdat att det är industriländerna som bär skulden för de drastiska förändringarna i klimatet och de allt vanligare och allt starkare orkanerna i regionen.

– Klimatförändringarna är ett faktum. Vi har blivit offer för klimatförändringarna till följd av de stora industriländernas hejdlösa användning av fossila bränslen, sade Gaston Brown, premiärminister i Antigua och Barbuda vid den 72:a sessionen i FN:s generalförsamling i New York nyligen.

– Dessa länder som bidragit till den globala uppvärmningen och stigande havsnivåer har en skyldighet att hjälpa till med återuppbyggnaden. Jag ställer mig bakom den brittiska entreprenören Richard Bransons uppmaning om att det krävs en ny Marshallplan för återuppbyggnaden av dessa öar.

Bara en vecka innan Gaston Brown befann sig i New York drabbades Barbuda av orkanen Irma som drog in över ön med vindar på nästan 83 meter per sekund. Alla öns invånare har evakuerats och befinner sig nu i Antigua.

Gaston Brown uppger att det kommer att krävas motsvarande 300 miljoner dollar för återuppbyggnaden i Barbuda.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga