Signerat #76/2017

Fika mot nazism?

Johan Apel Röstlund, reporter på Arbetaren. Foto: Jan-Åke Eriksson

Att tiga ihjäl nazism och att vända ryggen till och inte låtsas om har visat sig vara en dålig taktik genom historien. Det är genom bred antifascistisk mobilisering som nazismen kan stoppas. Att slentrianmässigt slinka in på ett kafé som en tyst protest mot idiotin som SSU tänker göra, är lika tröttsamt som historielöst, naivt som uppgivet.

Det finns något djupt tragiskt över SSU Göteborg och deras tafatta försök till (o)organisering inför morgondagens uppmärksammade nazistdemonstration. I ett visserligen blygsamt delat event på Facebook uppmanar de alla som inte sympatiserar med nationalsocialismen att hålla sig borta från platser där den militanta nazisekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, kan tänkas tåga.

I stället, skriver en ivrigt flåshurtig ung socialdemokrat, hoppas man samla folk till klubbar, teatrar och kaféer för att skapa minimal uppmärksamhet åt NMR. Ridå ned.

NMR är en sekt med fanatiska medlemmar men med ytterst marginellt politiskt inflytande.

NMRs betydelse ska naturligtvis inte överdrivas. Men att tiga ihjäl nazism och att vända ryggen till och inte låtsas om har visat sig vara en dålig taktik genom historien. Självklart ska fascismen möta motstånd och inte minst från folk på gatan. Polisen ska göra sitt jobb, men det är först genom bred antifascistisk mobilisering (som inte sker över en kaffe på tryggt avstånd eller i någon mörk teaterlokal) som nazismen kan stoppas.

NMR är en sekt med fanatiska medlemmar men med ytterst marginellt politiskt inflytande. Däremot har deras arbetsmetoder gång på gång visat sig farliga med allvarliga misshandelsfall, förra årets mord på den finländska antifascisten Jimi Karttunen och bombdåden i Göteborg i färskt minne.

Det finns, för er som ska till Göteborg i helgen, många aktiviteter att delta i.

Och så länge de tillåts marschera utan motstånd höjs självförtroendet och chansen att locka åtminstone en handfull nya sympatisörer ökar. Att människor reagerar, stör och blockerar vägen visar däremot en styrka som är livsviktig i ett samhälle som dragit allt längre ut mot avgrunden.

Det finns, för er som ska till Göteborg i helgen, många aktiviteter att delta i. Men att slentrianmässigt slinka in på ett kafé som en tyst protest mot idiotin som SSU tänker göra, är lika tröttsamt som historielöst, naivt som uppgivet.

Se i stället till att hålla ihop, stå i vägen, ta hand om varandra, vissla och stör. Ge nazisterna som demonstrerar ett litet helvete och stort lycka till från en som inte har möjlighet att närvara.

Kärlek och respekt till er som säger ifrån!

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga