Theresa May varnar de brittiska fackförbunden

Hotet om att strejka, vilt om så krävs, från över 50 brittiska fack om inte regeringen skrotar löneökningstaket på 1 procent har fått den brittiska premiärministern Theresa May att se rött. Hon varnar nu att regeringen ”kommer göra vad som krävs” för att förhindra det.

Utrikes
Theresa May säger att hon inte kommer att dra sig för att hindra facken från att vidta stridsåtgärder.
Foto: Frank Augstein/TT

Storbritanniens premiärminister går ut med en skarp varning till de tongivande brittiska fack som meddelat att de är beredda att strejka vilt för att höja de offentliganställdas löner. I ett uttalande till reportrar, som var närvarande vid ett statsbesök till Kanada, sade hon att om strejkerna blir verklighet skulle hon inte dra sig för att vidta alla åtgärder som lagen medger.

– Regeringen kommer att göra vad som krävs, sade hon rapporterar brittiska The Daily Mail.

De senaste sju åren har offentliganställdas löneökningar varit begränsade till 1 procent årligen, vilket varit under konstant kritik från facken. I somras lovade regeringen lyfta taket, men ändrade det sedan till att enbart gälla vissa yrkesgrupper. Till exempel skulle sjukvårdsanställda inte omfattas. Därefter meddelades att alla skulle omfattas, men det stod då inte klart huruvida det var tal om ett avskaffande eller bara en ändring.

Facken anklagar nu regeringen för att försöka spela bort korten och under den fackliga centralorganisationen TUC: s kongress förra veckan röstade 50 fackförbund för att vidta stridsåtgärder om inte taket avskaffades fullständigt.

För att en strejk ska vara tillåten måste 50 procent av fackets medlemmar individuellt rösta för en strejk. Men Len McCluskey, ordförande för fackförbundet Unite, har öppnat för att strejka oavsett resultat.

– Om nu regeringen tvingar ut oss ur lagrummet så är de så illa tvungna att tåla konsekvensen, sade han till BBC4 i början av förra veckan.

Hans inställning har fått medhåll från flera andra fackförbund och med TUC-kongressens överväldigande bifall har temperaturen höjts avsevärt. Theresa May ombads kommentera kongressbeslutet och höjde ett varningens finger mot facken.

–  Jag är mycket oroad över det här och jag anser, ärligt talat, att facken bör tänka om, rapporterar The Independent.