Inrikes #73/2017

”En maktdemonstration och markering av NMR”

Ett sjuttiotal aktivister ur militanta Nordiska Motståndsrörelsen samlades i Göteborg i söndags för en icke tillståndsgiven marsch. Polisen lät dem tåga, och få motdemonstranter hann samlas. Foto Björn Larsson Rosvall/TT

Söndagens icke tillståndsgivna nazistmarsch i Göteborg var en maktdemonstration och ett sätt för Nordiska Motståndsrörelsen att markera sin närvaro. Det menar Helene Lööw, forskare och historiker, som länge bevakat högerradikala och nazistiska organisationer i Sverige.

Det var i söndags, med knappt två veckor kvar till den planerade nazistdemonstrationen i Göteborg under Bok- och biblioteksmässan, som ett sjuttiotal aktivister ur militanta Nordiska Motståndsrörelsen samlades i de centrala delarna av staden för en icke tillståndsgiven marsch.

Polisen lät dem tåga, och få motdemonstranter hann samlas i vad som kan beskrivas som ett överraskningsmoment. Samtidigt kommer uppgifter om att polisen fått in tips redan två dagar före demonstrationen – information som dock slarvades bort. Något som polisen själva förklarar med att de ”brustit i våra rutiner”.

På bilder och filmupptagningar från söndagens demonstration, som gick efter den rutt nazisterna fått avslag att tåga den 30 september, syns hur nazister med sköldar tränger bort både fotografer och polis på plats. Ändå stoppades inte marschen.

– Det här var en maktdemonstration och markering. Ett sätt för dem att visa sin närvaro i lokalsamhället. Att visa att ”det här är våra gator, vi marscherar den väg vi har för avsikt att marschera”, säger historikern Heléne Lööw, som länge forskat om den svenska nazistmiljön, till Arbetaren.

Det här ger betydligt mer medieuppmärksamhet och de får chans att komma i kontakt med fler människor.
Heléne Lööw, forskare

Hon säger samtidigt att aktioner som den i söndags är en del i ett psykologiskt spel från Nordiska Motståndsrörelsens sida.

Heléne Lööw.
Heléne Lööw. Foto: Frankie Fouganthin

– Tidigare har de ju mest handlat om liknande händelser på mindre orter. Det här ger betydligt mer medieuppmärksamhet och de får chans att komma i kontakt med fler människor.

Tror du att det kan ge dem fler sympatisörer?

– Det är jättesvårt att säga. Men ju fler aktioner de genomför desto fler människor som delar deras åsikter ser ju dem och blir kanske lite mer benägna att vara med nästa gång. De ser att de inte är ensamma, säger Heléne Lööw.

Som det tidigare rapporterats gick Göteborgspolisen förra veckan ut med informationsblad, riktat till både Nordiska Motståndsrörelsen och till de som planerar att delta i motdemonstrationen den 30 september, där de tydligt skriver vad som bör undvikas för att inte blir gripen. Agerandet har mött hård kritik, inte minst med tanke på att nazisternas planerade demonstrationsrutt är tänkt att passera Göteborgs synagoga under den judiska högtiden jom kippur.

Det är trots allt förbluffande att se hur de kan gripa tag i en polisman utan att bli gripna.
Daniel Wiklander, Expo

Tidningen Expos vikarierande chefredaktör, den tidigare Arbetarenchefredaktören Daniel Wiklander, säger att han tror att söndagens marsch genom Göteborg var ett sätt att visa handlingskraft. Men också för att markera mot polisen.

– De visar genom sitt agerande att när de är fler än polisen så gäller inte de förhållningsregler som polisen spridit i informationsbladet. Det är trots allt förbluffande att se hur de kan gripa tag i en polisman utan att bli gripna. Så brukar det ju knappast fungera, säger Daniel Wiklander till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga