Inrikes #72/2017

Oenighet i regeringen om afghanska flyktingar

Många av de berörda afghanska flyktingarna hade på onsdagen samlats i plenisalen för att lyssna på riksdagsdebatten om huruvida de ska beviljas generell amnesti. Foto: Claudio Bresciani/TT

En spricka om synen på unga afghaner som hotas med utvisning har uppstått i regeringen. Under onsdagen avvisades Miljöpartiets krav på lagändring av regeringspartnern Socialdemokraterna.

Migrationsminister Heléne Fritzon avvisade under onsdagen Miljöpartiets krav på lagändring för att ge fler unga afghaner chans att stanna i Sverige. I ett uttalande fastslog hon att regeringens linje är tydlig och den som fått avslag på sin asylansökan måste återvända.

Samtidigt gick Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm till hård attack mot regeringskollegorna i Socialdemokraterna.

– Afghanistan är ett av världens farligaste länder och det finns mycket små möjligheter att skapa någon form av normalt liv för dem som återvänder utan nätverk, sade Maria Ferm i en debatt i riksdagen under onsdagsförmiddagen.

Hon och Miljöpartiet hänvisade bland annat till att Migrationsverkets långa handläggningstider förändrat förutsättningarna för de många ensamkommande ungdomar och män som kom till Sverige 2015 och menade bland annat att många hinner fylla 18 innan Migrationsverkets beslut.

– Miljöpartiet vill att dessa unga, som kan bli en viktig del i att bygga ett framtida Sverige, ska få en ny chans. Som vi ser det kommer det sannolikt att krävas ny lagstiftning och det är bråttom, sade Maria Ferm vidare.

Under riksdagsdebatten hade många afghaner som nyligen kommit till Sverige samlats för att lyssna. Den senaste tiden har flera stora protester hållits för att upphäva utvisningsbesluten till det svårt krigsdrabbade landet. Bakom demonstrationerna står bland annat organisationen Ung i Sverige som består av unga personer med rötterna i Afghanistan.

Migrationsminister Heléne Fritzon försvarade regeringens linje och avvisade lagändringsförslaget med att betona att Sverige har ett rättssäkert asylsystem tar besluten fattas av Migrationsverket och domstolar och inte av politiker.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga