Inrikes #72/2017

Läkare på krisdrabbade Karolinska ställer krav

Det råder stor brist på sjuksköterskor på neurlogkliniken på Karolinska i Huddinge. De senaste två-tre åren har situationen på arbetsplatsen förvärrats. Foto: Maja Suslin/TT

Endast fyra av 40 dygnet runt-platser på neurologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge utanför Stockholm hålls öppna. Nu vädjar läkargruppen att sjukhusledningen ska rucka på bland annat lönepolicyn för att locka fler sjuksköterskor till avdelningen.

Platssituationen beskrivs som akut. Från och med i veckan hålls endast fyra av 40 möjliga dygnet runt-platser på neurologkliniken öppna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Enligt de läkare som i ett brev till ledningen protesterat beror den situationen på missnöje med både dåliga arbetsförhållanden och för låga löner.

Det är ju kris eller krisernas kris hela tiden. Vi har aldrig alla platser öppna.
Anneli Kask Löfstedt, läkarnas klinikombud på Karolinska

Den stora bristen på sjuksköterskor som vill jobba på arbetsplatsen har, enligt läkarna, helt enkelt lett till att det som för bara tre år sedan var 60 öppna platser på neuroavdelningen i dag har minskat till fyra. ”Situationen är urakut”, skriver läkarna i brevet som bland annat är riktat till sjukhusdirektören Melvin Svensson.

– Det känns inte bra. Det här innebär bland annat att primärvården får en allt större belastning, säger Anneli Kask Löfstedt, läkarnas klinikombud på sjukhuset, till Arbetaren.

Hon berättar att platsbristen blivit allt mer extrem de senaste två, tre åren och beskriver situationen som en dominoeffekt för hela vården.

– Det är ju kris eller krisernas kris hela tiden. Vi har aldrig alla platser öppna.

Därför efterlyser läkargruppen på sjukhuset nu ett åtgärdspaket med bland annat högre löner för sjuksköterskor så att fler väljer att söka sig till avdelningen, något som de då tror skulle leda till fler öppna patientplatser på kliniken.

– Men det handlar inte bara om lön. Arbetsmiljö är ju också otroligt viktig. Man vill ju kunna vara nöjd med det man gör på jobbet, men i dag stressar många och känner att de inte hinner med att göra saker bra, säger Anneli Kask Löfstedt som är en av de som skrivit under brevet.

Läkarna efterlyser också bättre arbetsvillkor. I dag tvingas många till extrapass på grund av den pressade situationen med bland annat överbeläggningar. Många sjuksköterskor har enligt Dagens Nyheter valt att sluta på avdelningen och i en intervju med tidningen säger Karolinskas HR-chef Anna-Karin Samuelson att det just nu sker en löneöversyn på enheten och att arbetsköparen påbörjat en analys om lönestrukturen på neurokliniken.

– Det kan hända att vi måste omfördela resurserna, säger Anna-Karin Samuelson till Dagens Nyheter.

Anneli Kask Löfstedt säger att cheferna lyssnat på klagomålen men att ingen i personalen än så länge vet vad som är tänkt att göras konkret.

– Vi har inte fått några detaljer men man hoppas ju naturligtvis. Men det är ju inte saker som går att åtgärda direkt, det krävs anställningar med mera. För vår del handlar det mest om att släcka bränder just nu.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga